A lap több forrásból megerősített információi szerint a tulajdonos, Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly úgy döntött, nincs tovább, bezárja a lapot. Az üzletember azért döntött az önfelszámolás mellett, mert nem szeretne adósságokat hagyni maga után, minden alkalmazottját, beszállítóját ki akarja fizetni.

A közel 330 ezer példányban nyomott, a budapesti köztereken, az összes megyeszékhelyen, továbbá több tucat városban terjesztett újság 18 év után tűnik el a hazai médiapiacról. A lapot az eredetileg svéd cég, a Metro International alapította, a magyar kiadás jogát egy évvel a kormányváltás után, 2011-ben szerezte meg a Megapolis Zrt., Fonyó Károly vagyonkezelő cége. Fonyó Károly évtizedek óta jó viszonyt ápol a fideszes gazdasági hátországot 2014-ig irányító Simicska Lajossal, aki két évvel ezelőtt veszett össze a miniszterelnökkel. Nyíltan tavaly februárban fordult szembe Orbán Viktorral, azóta médiacégei, építési és mezőgazdasági vállalkozásai kormányzati össztűz alatt állnak.

A Kantar Media adatai szerint 2015-ben felénél is kevesebb állami hirdetés volt a lapban, mint 2014-ben. Sőt, míg 2015 első három hónapjában listaáron még 218 millió forint értékben reklámozott a kormány, az önkormányzatok és cégeik a lapban, az idei első negyedévben ez a 28 millióra esett vissza.

A Népszabadság értesülései szerint nem ez a fő oka a Metropol megszűnésének, a menedzsment 2015-re már olyan üzleti tervet állított össze, amiben számoltak ezzel a visszaeséssel. A lappiacról való kivonulás igazi oka, hogy az idei évere készített üzleti tervek egyike sem mutatott nyereséges működést. Már 2015-ben is nagy volt a mínusz: a nyílt szakítás előtti évben még 408 millió forintos profitot termelt a cég, tavaly már 233 milliós veszteséget.