Itt a vég: szerdától becsukják a Metropolt

Kedden jelenik meg utoljára a Metropol – jelentették be a napilap szerkesztőségében. A tulajdonos, Simicska Lajos jobbkeze, Fonyó Károly üzleti szempontok mentén döntött a lap megszüntetéséről - értesült a Népszabadság.
Napi.hu, 2016. június 13. hétfő, 19:17
Fotó: Napi.hu

A lap több forrásból megerősített információi szerint a tulajdonos, Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly úgy döntött, nincs tovább, bezárja a lapot. Az üzletember azért döntött az önfelszámolás mellett, mert nem szeretne adósságokat hagyni maga után, minden alkalmazottját, beszállítóját ki akarja fizetni.

A közel 330 ezer példányban nyomott, a budapesti köztereken, az összes megyeszékhelyen, továbbá több tucat városban terjesztett újság 18 év után tűnik el a hazai médiapiacról. A lapot az eredetileg svéd cég, a Metro International alapította, a magyar kiadás jogát egy évvel a kormányváltás után, 2011-ben szerezte meg a Megapolis Zrt., Fonyó Károly vagyonkezelő cége. Fonyó Károly évtizedek óta jó viszonyt ápol a fideszes gazdasági hátországot 2014-ig irányító Simicska Lajossal, aki két évvel ezelőtt veszett össze a miniszterelnökkel. Nyíltan tavaly februárban fordult szembe Orbán Viktorral, azóta médiacégei, építési és mezőgazdasági vállalkozásai kormányzati össztűz alatt állnak.

A Kantar Media adatai szerint 2015-ben felénél is kevesebb állami hirdetés volt a lapban, mint 2014-ben. Sőt, míg 2015 első három hónapjában listaáron még 218 millió forint értékben reklámozott a kormány, az önkormányzatok és cégeik a lapban, az idei első negyedévben ez a 28 millióra esett vissza.

A Népszabadság értesülései szerint nem ez a fő oka a Metropol megszűnésének, a menedzsment 2015-re már olyan üzleti tervet állított össze, amiben számoltak ezzel a visszaeséssel. A lappiacról való kivonulás igazi oka, hogy az idei évere készített üzleti tervek egyike sem mutatott nyereséges működést. Már 2015-ben is nagy volt a mínusz: a nyílt szakítás előtti évben még 408 millió forintos profitot termelt a cég, tavaly már 233 milliós veszteséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.06.14 08:45

Ujabb pelda ez arra, hogy a tetves simlicska es tobbi tolvaj fideszes oligarcha totalisan eletkeptelen a piacon. Amig tomik oket allami penzekkel, addig persze megy a szeker, veszik fel a milliardos osztalekokat. Aztan ha valamelyik osszeveszik G. orbannal, akkor jon a csod. Nem veletlen, hogy a szeles feju haverjuk nem gyart buszokat, csak bitorolja a markanevet. De igaz ez az osszes allami penzbol kitomott mocsokra.

Szerencsere kaptok masik "ingyenes" ujsagot, amibe megtobb allami penz aramlik majd es mindenki olvashatja, hogy Mo jobban teljesit :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html