Itt az e-lakásbiztosítás

Új online biztosítási terméket vezet be az Allianz. Az új e-lakásbiztosítás 20-40 ezer forintos önrésszel dolgozik, ennek következtében ugyanakkor az ügyfél a korábbi szerződéseknél jóval komolyabb biztosítási védelmet vásárolhat azonos díjért - akár teljeskörű (all risk) biztosítás is köthető.
Nagy László Nándor, 2012. október 25. csütörtök, 15:03
Fotó: Napi.hu

Bár a lakásbiztosítási penetráció hazánkban 72-73 százalékos, még így is vannak szép számmal biztosítással nem bíró ingatlanok, ráadásul a meglévő szerződések a technológiai innovációknak köszönhetően mára túlnyomórészt alulbiztosítottak. A lakásállomány 20-25 százaléka 15-20 évvel ezelőtt köttetett, ezek számos olyan kockázati elemet nem tartalmaznak, amelyek mára mindennapossá váltak - ide tartozik a plazmatévé, de például a korábban még a hőszigetelések sem voltak olyan mindennaposak, míg ma ezek a komoly értéket képviselő elemek követelik a biztosítási védelmet - mondta el Horváth Andrea, az Allianz vezérigazgató-helyettese.

Károkok terén is vannak az élet által kikövetelt változások, ide tartozik például a villámcsapások másodlagos hatásának elbírálása, vagy épp a földrengés- és árvízkárok kérdésköre - a korábbi szerződések ezek esetében nem, vagy csak limitált összeget vállaltak. Problémát jelent az is, hogy a korábbi szerződések forgalmi értéken történő térítéseket tartalmaznak, ám a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben ez korántsem biztos, hogy valóban elegendő egy totálkáros ingatlan újjáépítésére.

Nem cél az átkötés
Az új terméket közel egy évig dolgozta ki az Allianz, épp ezért az nem tekinthető a biztosítási adóra adott közvetlen válasznak - hangsúlyozta Horváth Andrea a Napi Gazdaság kérdésére. A szakember szerint a társaságnál nem cél a régi lakásbiztosítási állomány átmigrálása - komoly lenne az ügyfélvesztés esélye, ezért a biztosító a régi szerződéseknél inkább elfogadja, hogy a korábbi díjból kénytelen kifizetni a 10 százalékos önrészt.

Az Allianz új megoldása, az e-lakásbiztosítási termék, a kor elvárásainak megfelelő biztosítási védelmet biztosít. A termék legfelső szintje all-risk biztosítás, azaz a kizárások nagyon rövidek, ezzel szemben a biztosítotti körben benne van a napelem-, a medence-, az üvegfedél-, vagy épp a hőszivattyú-kockázat. Az ügyfél modul jelleggel választhatja ki az élethelyzetének megfelelő biztosítási védelmi szinteket - a biztosító indulásként 3 csomagot kínál. Az ügyfél a csomagon belül ajánlott szerződéses összegeket minden esetben saját igényei szerint emelheti. Minden konstrukció alapvető eleme a felelősségbiztosítás - hangsúlyozta Horváth Andrea.

A vezérigazgató-helyettes szerint a biztosítási adóra aligha jó válasz a lebutított, kizárásokkal terhelt, alacsonyabb szolgáltatási szinteket adó, "mini-casco" jellegű termékek kidolgozása - az Allianz inkább az önrészre szavaz. Az új Allianz Online Otthonbizosítás választható 20-40 ezer forintos önrésze mellett a díj - tekintve, hogy a legdrágább, az összes kár több mint 60 százalékos "bagatell-károk" feldolgozási költségigénye is kiesik - igen kedvező, ezzel az ügyfél magasabb szolgáltatási színvonalú terméket tud megvásárolni. Miután a lakásbiztosítások esetében a kárgyakoriság 20 százalék körüli, 5 évente ilyen szintű önrész bevállalása mellett az adott időszak alatt akár többszázezer forint biztosítási díj spórolható meg. Ráadásul - hívta fel a figyelmet Horváth Andrea - a kötelező önrész a kármegelőzés terén is felelősebbé teszi a biztosítottat.

HOZZÁSZÓLÁSOK