Itt az év üzlete - megszólalt a magyar milliárdos

Napok óta beszédtéma az év legnagyobb hazai vállalatfelvásárlása, a KITE Zrt. tulajdonosváltása. A Péti Nitrogénművek - de valójában a tulajdonos Bige László - ajánlatának részleteiről, illetve a többi versengő ajánlatáról a Napi.hu is beszámolt, most a még nyitott kérdések tisztázására kértük Bige Lászlót.
Szakonyi Péter, 2013. október 9. szerda, 16:22
Fotó: Napi.hu

Hogyan áll most a KITE Mezőgazdasági Zrt. felvásárlása? Van-e vetélkedés a többségi részvénycsomagért Önök és más cégek között?

A kérdés eldőlt. A cégcsoport többségi részvénycsomagjára szóló ajánlatot elfogadták, a szerződést aláírtuk, a vételárat pedig letétbe helyeztük. Nincs tehát nyitott kérdés. A Gazdasági Versenyhivatal engedélye után birtokba lépünk.

Úgy hírlik, hogy az 51 százalékos csomagon túl egy másik 28 százalékos pakett sorsa október közepén dől el. Akkor szavaznak arról a tulajdonosok, hogy elfogadják-e az Ön ajánlatát...

Ez érdemben nem befolyásol már semmit.

Tegnap még arról írtunk, hogy a magyar otc-piacon jószerével soha nem látott hevességgel folyt a verseny a KITE feletti kontroll megszerzéséért. A KITE egykori alapítói által 2007-ben alapított KITE Kukorica és Iparinövény Termelési Együttműködés Kft. október 15-én Nádudvaron tartja taggyűlését, a tagi kör egy része nehezményezi, hogy a Bige-holding eltérő árfolyamon kíván vásárolni a különböző részvényesi csoportoktól. További részletekért kattintson!

Igaz, hogy kétféle árat kínált a többségi és kisebbségi részvényekért és, hogy a felvásárlás 20 milliárd forintba kerül, vagy kerülhet?

A tranzakció részleteiről most nem beszélnék. A 20 milliárdos összeg közel van a valósághoz.

Mi a célja ezzel a célfelvásárlással?

Másfél éves előkészítés után ütöttük nyélbe az üzletet és azt gondolom, hogy példaértékű megállapodás született. A cél az volt, hogy egy nemzeti integrátor céget hozzunk létre. A magyar agrárpiacon több nemzetközi óriáscég szerepe meghatározó. A Cargill, a Glencore és a Bunge integrátorként is működik és a magyar gazdák által termelt haszon egy jó része így külföldre áramlik. A célunk az, hogy egy olyan magyar tulajdonban levő cégcsoport jöjjön létre, amely magas fokon feldolgozni is képes a nyersanyagot és így sokkal értékesebb készárut tudunk külföldre szállítani. Ellenpólust tudunk és akarunk képezni a multikkal szemben. Bővítjük a termékek körét, a feldolgozottság szintjét és megerősítjük az integrációban levő kis- és közepes gazdaságokat is.

Honnan lesz erre pénzük?

A Bige Holding hitelek nélkül gazdálkodik, és minden évben jelentős fejlesztéseket indít. Péten egy 60 milliárd forintos beruházás folyik most, aminek eredményeként gazdaságosabban lehet több műtrágyát termelni. A KITE fejlesztésére is lesz elég pénz, hiszen az év nyarán egy 200 millió dolláros kötvénykibocsátást is végrehajtottunk. A cégcsoport évente 25-30 milliárd forintos profitot termel. Nem vagyunk ráutalva a magyar bankokra.

A társaság tulajdonosai. Adatokért, nagyításért kattintson az ábrára!

Az ország legnagyobb pénzintézete hírek szerint azért vetett szemet a KITE-re, mert egy jövendő agrárbank lehetőségét látták a cégben. Ön is részben ezért vette meg?

A cég finanszírozása eddig is megoldott volt 5-6 bankkal. A jelentkező hiteligényeket ezek továbbra is le tudják fedni és így az évi 200 milliárdos árbevételhez szükséges pénz rendelkezésre áll. A Bige csoport a fejlesztésekre és a beruházásokra biztosít majd tőkét. Így együtt már egy évi 400 milliárd forintos árbevételt jelentő csoport jön létre, ami a magyar gazdaságban igazán kiemelkedő.

Mi lesz a cég eddigi vezetésével? Fiatalítani akar?

Az ügylet előkészítésében a KITE menedzsmentje nagy gondossággal és felelősséggel vett részt. Mivel ezt a nagy vállalatcsoportot eddig is jól vezették, nincs okom arra, hogy változtatást hajtsunk végre.

Az részvényesek egy részét tömörítő szervezet októberi közgyűlésén elvben akárki megszerezheti a kisebbségi csomagot - ha Önnél magasabb árat kínál. Erre is van "forgatókönyve"?

Várjuk meg mi történik, s ezt követően beszéljünk erről...

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sinibaldi, 2013.10.10 17:57

In the torpor.

Sweet
serenades
and the light
of a luminous
darkness when
a fine bird
is singing.....

Francesco Sinibaldi
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2013.10.09 19:34

Ez így korrekt, inkább egy magyar nagytőkés szijja ki a vérünket, mint egy külföldi élősködő :-DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html