Jó tudni: szigorítanak a biztosítók!

Több biztosító szigorít a villámcsapásban tönkrement számítógépért, plazma TV-ért kifizethető kártérítési szabályokon, ezentúl csak annak fizetnek, aki az úgynevezett kisfeszültségű áramkörökből álló elektromos szórakoztatóeszközöket villám- és túlfeszültség-védelemmel is felszerelte - közölte a CLB biztosítási alkuszcég csütörtökön. A Generali erre reagálva bejelentette: ők nem változtatnak a feltételeken.
NAPI, 2012. július 5. csütörtök, 17:25
Fotó: Napi.hu

A szigorítás oka, hogy túl sok az úgynevezett másodlagos viharkár. A CLB szerint nem véletlen, hogy erre éppen most került sor, hiszen csak az elmúlt két hónapban olyan erős villámlással járó viharok tomboltak az ország különböző pontjain, hogy a kockázatviselőknek több százmillió forintot kellett kifizetniük. A kártérítések jelentős része tönkrement elektronikai berendezésekért, azon belül is a villámcsapás okozta úgynevezett másodlagos hatásként megrongált szórakoztatóelektronikai eszközökért járt.

Az alkuszcég szerint az egyéb, a háztartási ingóság kategóriába tartozó elektromos háztartási gépeknél, az épületgépészeti berendezéseknél, klímáknál, kapunyitó motoroknál, riasztóknál továbbra sem feltétel a kifizetéshez a túlfeszültség elleni védelem.

A CLB felhívja a figyelmet, hogy a túlfeszültség-védelemnél olcsóbb és egyszerűbb megoldás viharban áramtalanítani a berendezéseket, és akkor a legnagyobb villámcsapás sem teszi tönkre azokat.

Van, aki nem változtat

A Generali biztosító nem változtat a biztosítási szerződések feltételein, vagyis megtéríti a villámcsapás miatti túlfeszültség vagy indukció hatása által az elektromos gépekben, készülékekben és berendezésekben okozott károkat - közölte a társaság. Ezt azért is tartja fontosnak, mert az utóbbi időben a viharok kíséretében egyre több az ilyen jellegű kár, a legutóbbi viharos időszakban például a viharkár-bejelentések 39 százaléka villámcsapás miatt érkezett, 100 millió forint értékben. A Generali az idén 15 ezer villámlással összefüggő káresetet regisztrált.

A Generali közölte: szakértő partnerszerviz-hálózatot működtet, a kárfelmérést követően a sérült háztartási és elektronikai készülékeket a helyszínről elszállítják, javíttatják, majd visszaviszik a tulajdonosoknak.

Az AEGON Magyarország meglévő szerződéseire továbbra is változatlan feltételekkel téríti meg a villámcsapás okozta károkat - közölte lapunkkal a biztosító. Az elmúlt évben 14 ezer esetben érkezett viharcsapás okozta károkról bejelentés a lakáspiac vezetőjéhez, amelyekre a biztosító összesen 1 milliárd forintot fizetett ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lusika, 2012.07.05 23:27

Csak az új szerződésekre írhatnak elő (különböző)védelmi eszközöket, a régi szerződések az akkor hatályos feltételekkel érvényesek a megszűnésig. A cikkíró kicsit felpumpálta a dolgot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WRC555, 2012.07.05 20:59

Üvegkárt meg csak akkor térítenek lassan, ha golyóálló üveget tesz az ügyfél mindenhova...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html