Jogerősen is fizethet a Mal Zrt.

Jogerősen is kártérítésre kötelezték a Mal Zrt.-t egy 2010-es vörösiszap ömléssel kapcsolatos perben - írta a Magyar Nemzet. Az egyelőre nem tudni, ki és mikor fogja kifizetni a kártérítési összeget, hiszen a cég ellen felszámolási eljárás indult.
Napi.hu, 2014. május 14. szerda, 08:12
Fotó: Napi.hu

Az elsőfokú eljárásben a Fővárosi Törvényszék tavaly novemberben ítélt meg Farkas György számára ötmillió forintot és annak kamatát, a károsult teste ugyanis súlyosan megégett a vörösiszap áradatban, továbbá hatalmas lelki traumát is szenvedett az iszapömlés során. A károsult kizárólag nem vagyoni kártérítést követelt; a mostani határozattal a végrehajthatóság és a jogerő nem lehet kérdés többé az ügyben.

Farkas jogi képviselője ugyanakkor tart attól, hogy a kártérítési összeget soha nem fogja megkpani a védence. "Az azért nem járja, hogy a bíróságok jelentős összegeket ítélnek meg a károsultaknak, akik aztán soha nem juthatnak hozzá az őket jogosan megillető kártérítési összeghez" - mondta az ügyvéd.

A Mal ajkai telephelyén 2010 október 4-én átszakadt az egyik vörösiszap-tározó gátfala, és a kiömlő lúgos, maró zagy több környező települést is elöntött. A katasztrófában tíz ember meghalt és több százan megsebesültek. A környéken közel 100 ház rongálódott meg annyira, hogy teljesen le kellett bontani.

HOZZÁSZÓLÁSOK