Az elmúlt év során közel kétszeresére növelte ügyfeleinek létszámát az MKB Private Banking üzletága. Az év végén 1025 ügyfél összesen 140 milliárd forintnyi vagyonával foglalkoztak az MKB bankárai. A bank 137 millió forintos egy főre eső privát banki átlagállománya messze meghaladja a versenytársak 50 millió forint körüli hasonló értékét. Az MKB-nál egyébként 50 millió forint a belépési korlát, vagyis a bank elzárkózik tömegértékesítéstől.

Katona Ildikó üzletágvezető szerint partnereik befektetési politikája 2008-ban erősen konzervatív volt: a 2007. évi 73 százalék után tavaly a Private Banking portfólióban 79 százalékos súlyt képviselt az alacsony kockázatú termékek (betét, kötvény, állampapír) aránya. A hazai befektetési jegyek állománya 17 százalékról 14 százalékra csökkent, a külföldi befektetési jegyek állománya 6 százalékról 4 százalékra szorult vissza. A részvénybefektetések értéke 3-4 százalék között stagnál. Katona Ildikó szerint a subprime válság megjelenése óta a bank tanácsadói folyamatosan igyekeztek a kockázatkerülő irányba terelni a befektetőket - ennek ellenére az ügyfelek átlagosan 10 százalékos hozamot tudtak realizálni - miközben a világ tőzsdéi 40 százalék körüli mértékben veszítettek értékükből, a BUX 52 százalékos veszteséget hozott.

Az üzletágvezető szerint az idén a tőkevédelemre helyezték hangsúlyt, arra készülnek, hogy azokat a vagyonelemeket megőrizzék ügyfeleik számára, amelyet azok cégeik növekvő számú értékesítéséből realizálnak. Az idei folyamatok figyelembevételével Katona Ildikó 15 százalék körüli hozamszintet prognosztizált, amelyet a jelenlegi portfólió alapján teljesíteni lehet.

Ákos Tamás, a bank lakossági üzletágának vezetője szerint az MKB tavaly piacot szerzett: lakossági betétek terén 5,6 százalékról 5,8 százalékra nőtt a részesedésük, a hiteloldalon 5,5 százalékról 6,1 százalék növekedtek. A befektetési alapok terén 3,7 százalékról 5,1 százalékra lépett a bank, amely azon ritka helyzetben van, hogy volumenét is tudta - 113-ról 120 milliárdra - növelni. Az állományból 52 milliárd tőkevédett, 38 milliárd pedig likviditási instrumentumban volt.