A harmadik negyedévben tovább javult a TVK eredményessége, a társaság 2008 negyedik negyedéve óta nem látott mértékű, 8 milliárd forint feletti EBITDA-t ért el.

A jelentés főbb pontjai:

- év/év alapon számottevő teljesítmény javulás, amit a termelési és értékesítési volumenek emelkedése mellett az energiaköltségek csökkenése, valamint a devizaárfolyamok kedvező mozgása magyarázhat;
- a 12 havi gördülő EBITDA tovább emelkedett;
- ahogy a 12 havi gördülő üzemi cash flow is;
- kedvező hangvételű menedzsment kommentár;
- a butadién üzem tervezett üzembe állása tarthatónak tűnik.


A TVK-t továbbra sem követ egyetlen elemző sem olyan szorosan, hogy profit becslést is adott volna, így várakozáshoz nem hasonlítható az eredmény.

Az iparági környezet a korábbi negyedévhez képest enyhén romlott, a TVK azonban így is jól teljesített, EBITDA-soron a társaság 8 milliárd forint feletti nyereséget ért el. Hasonlóan jó eredményt 2008 negyedik negyedéve óta nem láthattunk a vállalatnál. Mindezek hatására a hosszabb távú folyamatokat jól tükröző 12 havi gördülő EBITDA tovább emelkedett.

 

A javulás igazán év/év alapon számottevő, a bázisidőszakban ugyanis még veszteséges volt EBITDA-szinten a TVK. A tavalyi hasonló időszakhoz képest mutatkozó eredményjavulást elsősorban a termelés és értékesítés mennyiségének növekedése, a felhasznált fő energiaforrások árának csökkenése, valamint az euró dollárral szembeni erősödése magyarázza. Az olefin alapanyag és polimer termékárak egymáshoz viszonyított kedvezőtlen változása ugyanakkor negatívan hatott az eredményekre.

Az EBITDA-hoz közel hasonló szinten alakult a negyedévben az üzemi szintű cash-termelés, aminek következtében a TVK 12 havi gördülő üzemi cash flow-ja jelentősebb emelkedést mutatott.

A TVK jelentős hitelállománnyal rendelkezik, a nettó hitelállomány szintje a negyedévben csökkent, azonban még így is relatíve magas szinten tartózkodik.

A társaság számára a negyedév során az alábbi tényezők voltak lényegesek:

1. alapanyag- és végtermék árak: az olajár emelkedésének hatására a TVK legfontosabb alapanyag árai (vegyipari benzin, gázolaj) is feljebb kerültek a negyedév során. Az alapanyagárak emelkedése mellett a végtermék árak is jellemzően drágultak, ennek mértéke ugyanakkor elmaradt az alapanyagok árának emelkedésétől.

Mindezek következtében a TVK számára legfontosabb polimer termékek teljes (monomer termelést is magába foglaló) árrései többnyire romlottak a negyedévben. Ezen a téren összességében a negyedik negyedév eddig eltelt része sem bíztató. (Az alábbi grafikonon a TVK olefin gyártás melléktermékeivel nem számoltunk, így a bemutatott árrések a valós marginoknál kissé alacsonyabbak, a piaci folyamatokat azonban ezen hiányosságuk ellenére is jól szemléltetik).

2. dollár: negyedéves átlagban a dollár gyengült az euróval szemben, a folyamat pedig a folyó negyedévben is tart, melynek eddig eltelt részében jelentősebb dollárgyengülés figyelhető meg. A dollárgyengülés a vegyipari tevékenység teljesítményét pozitívan érinti, mivel az alapanyagok (vegyipari benzin, gázolaj) árai dollárban, a végtermékek árai pedig euróban vannak meghatározva.

3. kapacitáskihasználtság: a kapacitás kihasználtsági ráta a vállalat összes termelő üzemét tekintve 83,1% volt, mintegy 8 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban, és továbbra is jelentősen meghaladta a regionális versenytársak hasonló mutatóját. Mindkét időszakot a visszafogott termelés jellemezte, melyet a kedvezőtlen polimer piaci keresleti viszonyok indokoltak. A rátát befolyásoló legfontosabb tényező a bázis időszakban a 2012 második negyedéves időszakos karbantartási nagyleállás, az idei harmadik negyedévben pedig a LDPE-2 üzem állás volt. Az LDPE-2
üzem 2013. július 22-től ismét termel.

Kilátások

A TVK vezérigazgatója, Pethő Zsolt elmondta:"a harmadik negyedéves eredményünk, illetve 2013 első kilenc hónapjának eredményei azt mutatják, hogy a TVK jó úton halad. Erőfeszítéseink értékét növeli, hogy a piaci kereslet, valamint termékeink realizálható árszintje továbbra is mérsékelt szinten van. Ennek megfelelően haladunk tovább a MOL Downstream hatékonyságjavító programunk megvalósításában. Ezek a fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy vállalatunk a mérsékelt piaci környezetben is megőrizze eredményességét. Eredményességünk további tartós stabilizálásához járul hozzá a butadién-kinyerő üzemünk terv szerinti megvalósítása. Az üzem alapkő-letételére október 15-én került sor, a jelenlegi menetrend alapján tartani tudjuk a próbaüzem 2015. eleji, illetve a kereskedelmi termelés indításának 2015. második negyedévi határidejét."

Árazás

Tekintve a TVK jelentős hitelállományát és az ebből fakadó kamatkiadásokat, a PE alapú árazás nem igazán alkalmazható a magyar cég esetében. Ennek ellenére az értékeltségben bekövetkező változások a TVK-nál is érdekesek annak ellenére, hogy a társaság elsősorban EV/EBITDA alapon értékelhető.

A globális vegyipari szektort leképező MSCI World Chemicals index 12 havi előretekintő P/E rátája a TVK legutóbbi gyorsjelentése óta némiképp emelkedni tudott, jelenleg 15 környékén mozog az értékeltségi szorzó. Az elemzői profitvárakozásokban viszont töretlen a csökkenő trend, ami óvatosságra intheti a befektetőket. A globális vegyipari cégek mindenesetre folytatják az emelkedést, az MSCI World Chemicals index már a 2010 tavaszán beállított csúcsot is túlszárnyalta.