Jövő szerdán államosítják a gázüzletet

December 12-én, azaz jövő szerdán hagyja jóvá a kormány az E.ON gázüzletágának megvételéről szóló megállapodást, az üzlet pedig még az idén megvalósul - közölte a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön.
MTI, 2012. december 6. csütörtök, 12:02
Fotó: Napi.hu

A gáz- és áramár csökkentéséről a kabinet végleges döntést hozott - nyomatékosította a politikus, jelezve, hogy mindez 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán, és már csak "apró technikai részletek maradtak nyitva". A családok megtakarítása éves szinten százezer forintos nagyságrendű lehet - tette hozzá, közölve, hogy az árcsökkentés nyilvánvalóan főképp a kereskedőket - amelyek kivétel nélkül nyugati multinacionális vállalatok - fogja hátrányosan érinteni.

Kérdésre elmondta, dolgoznak azon is, hogy a piaci fogyasztókat megvédjék attól, hogy az energiacégek rájuk hárítsák a lakossági árcsökkentésből fakadó kiesésüket.
Lázár János emlékeztetett, ma az említett csaknem négymillió otthon 76 százaléka gázzal fűt, így kiemelten fontos az árcsökkentés, amely a távfűtés árára is kedvező hatással lesz.

Kitért arra is, hogy például Németországban egy havi fizetésnek körülbelül hat százalékát költik rezsire a családok, Magyarországon ez az arány húsz százalék.
2002 és 2010 között a szocialisták mintegy 200 százalékkal növelték a gáz és az áram árát, és ezzel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ma több millió ember komoly szegénységgel, kilátástalansággal és szociális problémákkal küzd - mondta az államtitkár.

Giró-Szász András kormányszóvivő felidézte, hogy a kormány szerdai ülésén határozott az árcsökkentésről, amelynek érdekében felkérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot a koncepció kidolgozására.

Lázár János közölte továbbá: december 12-én, azaz jövő szerdán hagyja jóvá a kormány az E.ON gázüzletágának megvételéről szóló megállapodást, az üzlet pedig még az idén megvalósul. Szavai szerint ezzel az üzlettel jelentősen növekszik Magyarország energiabiztonsága, és megerősödik a kormány szerepe az energiaellátásban.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója múlt pénteken írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.

A Miniszterelnökséget irányító államtitkár csütörtökön újságírók előtt arról is szólt: a kabinet megtette a szükséges lépéseket, hogy kormányzati ellenőrzés érvényesüljön az ország stratégiai és kereskedelmi gáztározói felett, ami szintén lényeges az energiaellátás biztonsága és a lakossági ellátás szempontjából.

Az intézkedéssel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy egyrészt gáztartalékkal rendelkezzen az állam a hideg időkre és az esetleges gázellátási problémák idejére, másrészt a kereskedelmi és a stratégiai tározók segítségével olyan időszakban tud a kormányzat gázt vásárolni a lakosságnak, amikor adott esetben külföldön olcsóbbak az árak.

"Ezen lépések összességében teszik azt lehetővé, hogy tízszázalékos gáz- és áramárcsökkentés legyen, amely (...) az első ilyen lépés 22 éve, vagyis hogy egy kormány nem növeli a gáz árát a lakosság számára vagy a villamos energia árát, hanem csökkenti" - mondta Lázár János, aki azt is megjegyezte, hogy az energiaügyek területen több más lépés is zajlik, példaként említette, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter ezekben a napokban írja alá Oroszországban a Déli Áramlathoz való csatlakozás szándéknyilatkozatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.12.08 20:44

Hajrá Fidesz !!

vissza kell szerezni a pénzügyi-kifosztóktól a vagyont ,amit csak lehet ,és ,ha valaki még egyszer eladja,na akkor nem tárgyalni ...hanem 50 év szibéria ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.12.08 20:34

@bogar511:
Óóó, milyen érdekes, csak akkor vagy naiv, amikor a kis kedvenceid rosszalkodnak.
Felfrissítem a memóriádat. Már 1,5 éve is volt egy ajánlat. Az MVM 800 milliót fizetett volna, az E.On 1,2 milliárdot kért. Láss csodát, kis szünet jött, a kormány szorított még a szektoron, és az E.On belement a 800 millió euróba.
Egyébként nem vagy túl konzisztens. A jövőre nézve hívhatnál most már MVMfiókának. Persze tudom, hogy szerinted most már halad a cég a patyolat felé, úgyhogy jobb lenne a Simicskafióka.
Viccet félretéve, mondom felfoghatnád máskor is, hogy miket írok ezen a fórumon, nem csak akkor, amikor neked fáj. Hülye vagy, ha azt hiszed ezekkel egyengetem a karrierem. Ugyanis ha volna bármi fogalmad is az energiaiparról - nem az ilyen-olyan névtelen bejelentések után elterjedő vádakról, hanem a valódi műszaki munkáról -, tudnád, hogy bármilyen energiacég munkaszerződését megszegném az írásaimmal.
De te talán még életedben nem is láttál munkaszerződést. Majd kérd el egy dolgozó emberét, és olvasd el, általában nem több 2 oldalnál plusz mellékletek, ennyi még nem fog megerőltetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2012.12.08 13:04

@labandy: hi-hi az államoból lehet lenyúlni korlátlan mennyiséget jó helyen kapirál a "vitte valamire"..lenyúlni oszt jó napot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2012.12.08 13:02

@bogar511: lézer jankó ködösít a faluja határában vannak a gáz tározok annyit vehet belőle ingyé amennyit akar, ennyivel tartozik a hódlekóknak ingyé gáz ezerrel..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2012.12.08 12:14

@elmufioka: RWEfióka! Ne beszéljen félre egyszer! Az EON és az állam hosszú, több hónapos tárgyalásos eljárás során állapodott meg a gázüzletág eladásáról, megvásárlásáról.
Ennek semmi köze az államosításhoz.
Vegye ki egyszer a nyelvét a főnökei hátsójából!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html