Lettország a jelenlegi átváltási árfolyamon akarja bevezetni az eurót - mondta Dombrovskis. "A lett kormány fel fogja kérni az Európai Bizottságot, készítsen konvergenciajelentést, amely megállapítja, hogy megfelel-e Lettország a maastrichti kritériumoknak" - mondta Dombrovskis egy rigai konferencián, amelyen az euróövezeti csatlakozásnak a lett gazdaságra gyakorolt várható hatását vitatták meg.

A miniszterelnök szerint országa minden tekintetben teljesíti a feltételeket, és arra számít, hogy a bizottság az euróövezeti pénzügyminiszterek és az állam és kormányfők júniusi értekezlete elé terjeszti az ügyet. A végső döntést az Európai Központi Bank (ECB) júliusban hozhatja meg, és a 2 millió lakosú balti ország előtt megnyílhat az út, hogy januártól az euróövezet 18. tagállama legyen.

A csatlakozás révén felgyorsulna a tőkebeáramlás, csökkennének a kamatok és az átváltási költségek, továbbá "geopolitikai nyereséggel is járna" - mondta Dombrovskis. Tavaly 5,3 százalékkal nőtt a lett hazai össztermék (GDP), a legnagyobb ütemben az Európai Unióban. Az Európai Bizottság pénteken közölt téli prognózisa szerint a GDP idén 3,8 százalékkal bővül, és az infláció a tavalyi 2,3 százalékról 1,9 százalékra csökken. Mérséklődik, de magas, 13,7 százalék marad a munkanélküliségi ráta. Az államháztartás deficitje a tavalyi 1,5 százalékról 1,1 százalékra csökken, a fizetési mérleg deficitje viszont a GDP 2,5 százalékáról 2,8 százalékára nő.