Jövőre már eurótagok lennének a lettek

Lettország márciusban euróövezeti tagságért folyamodik, és reméli, hogy 2014 január 1-én az euróval válthatja fel a latot - jelentette be pénteken Valdis Dombrovskis lett miniszterelnök.
MTI, 2013. február 22. péntek, 14:53
Fotó: Napi.hu

Lettország a jelenlegi átváltási árfolyamon akarja bevezetni az eurót - mondta Dombrovskis. "A lett kormány fel fogja kérni az Európai Bizottságot, készítsen konvergenciajelentést, amely megállapítja, hogy megfelel-e Lettország a maastrichti kritériumoknak" - mondta Dombrovskis egy rigai konferencián, amelyen az euróövezeti csatlakozásnak a lett gazdaságra gyakorolt várható hatását vitatták meg.

A miniszterelnök szerint országa minden tekintetben teljesíti a feltételeket, és arra számít, hogy a bizottság az euróövezeti pénzügyminiszterek és az állam és kormányfők júniusi értekezlete elé terjeszti az ügyet. A végső döntést az Európai Központi Bank (ECB) júliusban hozhatja meg, és a 2 millió lakosú balti ország előtt megnyílhat az út, hogy januártól az euróövezet 18. tagállama legyen.

A csatlakozás révén felgyorsulna a tőkebeáramlás, csökkennének a kamatok és az átváltási költségek, továbbá "geopolitikai nyereséggel is járna" - mondta Dombrovskis. Tavaly 5,3 százalékkal nőtt a lett hazai össztermék (GDP), a legnagyobb ütemben az Európai Unióban. Az Európai Bizottság pénteken közölt téli prognózisa szerint a GDP idén 3,8 százalékkal bővül, és az infláció a tavalyi 2,3 százalékról 1,9 százalékra csökken. Mérséklődik, de magas, 13,7 százalék marad a munkanélküliségi ráta. Az államháztartás deficitje a tavalyi 1,5 százalékról 1,1 százalékra csökken, a fizetési mérleg deficitje viszont a GDP 2,5 százalékáról 2,8 százalékára nő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2013.02.23 10:41

Meglátásom szerint előbb lesz euro a törököknél, az albánoknál és bolgároknál is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.23 08:45

@Vote: Köszönjük a fidesznyik önkormányzatok 4%-os hozzájárulását a 2006-2010 közötti államadóssághoz! Sőt, a 2010 óta történt további növekedést is!
S köszönjük a 2011-ben elköltött 12%-ot, amit ugye az emútnyócév külön orbánnak takarított meg!

82%-12%-4%-54%=12%...

Hozsanna a 2010-ehez képest még mindig magasabb államadósságnak! Sőt, az alig csökkenő devizaaránynak is!

http://oktpolcafe.hu/a-kozoktatas-finanszirozasi-valsagarol-453/
http://hetivalasz.hu/jegyzet/a-jo-es-rossz-gazdasagpolitikarol-60068
http://www.penzugyiszemle.hu/tanulmanyok-eloadasok/imf-hitel-versus-jegybanki-finanszirozas-van-e-kulonbseg-i
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.02.23 01:37

Nekünk is volt egy esélyünk, csak sajnos a szocik 30%-al növelték az adósságrátát, soha nem tartották a hiánycélt. 8%-it is elérte az infláció. Nem is tudom, hogy valaha betartottak-e legalább egy kritériumot. 20-25 évre ellehetetlenítették a csatlakozást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html