Karácsonyi bevásárlás drága, de gyors hitelből

Szaporodik azoknak a bankoknak a száma, amelyek az ünnepi bevásárláshoz kedvezményes személyi kölcsönkonstrukciókat kapcsolnak. Ezek a megoldások persze nem tartoznak a legolcsóbbak közé, így logikus, hogy a pénzintézetek a gyorsaságra helyezik a hangsúlyt. A NAPI Gazdaság cikke.
B. Varga Judit, 2004. november 9. kedd, 08:29
Fotó:

A gyorskölcsönök terén is egyre erőteljesebb verseny bontakozik ki a bankok között. A Budapest Bank (BB) után már a CIB Bank is kínál ilyen konstrukciót. A CIB-nél ígéretük szerint az elbírálás egyetlen óra alatt megtörténik (a BB-nél ugyanezt mindössze fél órára taksálják). A pénzintézet ennél a terméknél is alkalmazza a másutt már bevezetett kedvezményeket: a december 31-ig befogadott igénylés esetén visszakapja a kezelési költséget, aki egy éven belül legalább nettó 50 ezer forint összegű munkabérét a hiteltörlesztés fedezetéül szolgáló CIB-bankszámlára utaltatja és havonta minimum két közüzemi beszedési megbízása teljesül ugyanezen bankszámláról. A gyorskölcsön összege (alacsonyabb, mint a BB-nél) 75-500 ezer forint, a futamidő öt év is lehet. A kamat évi 19,99 százalék. (A K&H Bank korábban vállalkozóknak már hirdetett gyorshitelt, amelynél a hitelbírálat két-három napot vesz csak igénybe.)

"Gyorsnak" titulálja a Citibank is már a karácsonyt idéző - november 1-jétől december 31-ig kezelési költség felszámítása nélküli - személyi kölcsönét. A hitelbírálati időről itt ugyan nem esik szó, de a pénzintézet a világhálót és az üzletkötők szolgálatait is beveti a zökkenőmentes ügyintézés érdekében. A számlanyitás és a rendszeres jövedelemátutalás ennél a pénzintézetnél kétszázalékos kamatkedvezményt hozhat. A Citibank az ünnepi költést hitelkártya-akcióval is ösztönzi. Az idén újonnan kiváltott hitelkártya első éves díjának felét elengedik, aki pedig az ezüstplasztikkal legalább ötvenezret, az arannyal pedig százezret költ február 15-ig, az egész kártyadíjtól megszabadulhat.

A Raiffeisen Bank a december 17-éig igényelt személyi kölcsönöknél annak, aki pontosan megtippeli, hogy hány pingponglabdát rejt egy Honda Jazz, odaajándékozza az autót. (Amióta a hitelintézeti törvény nem tartalmaz tiltásokat a nyereményjátékokkal kapcsolatban, egyre több pénzintézet lát fantáziát abban, hogy betéti és hiteltermékeit egyaránt ilyen akciók keretében reklámozza.) A Raiffeisen személyi kölcsöne devizaalapon és akár hatéves futamidővel is választható. Ennek a pénznek az ára azonban a reklámokban sugallttal ellentétben cseppet sem csekély (lásd táblázatunkat). Persze annak, aki a karácsonyi ajándékokat hitel felhasználásával szeretné megvenni, nem elég csak a hiteldíjakra figyelni. A bankok eltérő összegű kölcsönt adnak és a futamidők terén is akadnak lényeges különbségek.

HOZZÁSZÓLÁSOK