Kárpótolja az állam a halálos kór miatt bajba került termelőket

A nyereségük csökkenésének a felét igényelhetik támogatásként azok a viziszárnyast tenyésztő termelők, akik a 2015. december 1-től 2016. április 30-ig tartó időszakban a madárinfluenza miatt veszteséget szenvedtek - az agrárminiszter erről szóló rendelete a Magyar Közlönyben jelent meg.
Németh Géza, 2018. július 13. péntek, 06:20
Fotó: MTI/EPA

A madárinfluenzával érintett terület a következő volt: Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye, Győr-Moson-Sopron megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Hajdú-Bihar megye, Somogy megye és Veszprém megye.

A kompenzációra az jogosult, akinek a bevételén belül a víziszárnyastermék forgalmának értékesítési árbevétele legalább 60 százalékos arányt képvisel, a működési eredménye pedig - a bázisidőszakhoz képest - legalább 30 százalékkal csökkent. A támogatás ennek a csökkenésnek legfeljebb a fele lehet.

A bruttó működési eredmény egyenlő az üzemi eredménynek az értékcsökkenési leírással növelt értékével. A bázisidőszak a 2015. 12. hó  és a 2016. 04. hó közötti, míg a tárgyidőszak a 2016. 12. hó és a 2017. 04. hó közötti időszak.

Az idei költségvetésben 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre a kompenzációra. Az  igénylők a  támogatási kérelmet augusztus 1-től szeptember 17-ig nyújthatják be a  Kincstár honlapján megjelenő nyomtatványon. Egy igénylő kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be

HOZZÁSZÓLÁSOK