A Napi Gazdaság cikke

Az előzetes tervekkel ellentétben nem pénteken, hanem információnk szerint csak ma, egy utolsó egyeztetés után küldik meg a kereskedelmi bankok állásfoglalásukat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselői által elkészített, a felelős hitelezés erősítése és a lakossági devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok mérséklését célzó önszabályozó viselkedési kódex ("code of conduct") szövegtervezetével kapcsolatban.


A június végi megállapodás szerint az MNB által elkészített tervezet igen komoly szintekben húzná meg a hitelezési kereteket. A bankok abban egyetértenek, hogy a jegybank által elképzeltnél (a forintalapú jelzáloghiteleknél a hitelfedezethez viszonyított arány ne haladja meg a 70, devizahitelek esetén az 50 százalékot) engedékenyebb határokat kell húzni. A forintalapú kölcsönöknél ez a szint a bankok szerint 90-95 százalékig is felkúszhat (megfelelő fedezetek - jövedelem - mellett), míg a devizahitelek esetében maximum 70-80 százalékos szintet tartanának elfogadhatónak.


A bankok értékelése szerint lényegében a további lakossági hitelezés jövőjét veszélyeztetné, ha elfogadnák a jegybank azon javaslatát, amely szerint új hitelek kihelyezésekor csak annak lehetne a jövőben finanszírozást adni, akinél a havi törlesztőrészlet mértéke - a már fennálló hiteltartozásokkal együtt - nem haladná meg az ügyfél igazolt havi nettó jövedelmének 30 százalékát forint- és 15 százalékát devizahitel esetén.

A bankok megtartanák a hitelfedezetnél (ebben nagyjából konszenzus van) 20 százalékkal alacsonyabb különbözeti értéket a forint- és devizahitelek között. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor a pénzintézeti szakértők megjegyzik: a forintalapú hitelek esetében ma is minden bank alkalmaz hitelezési korlátot. Véleményük szerint pedig az üzletpolitikai céloktól eltérő szabályokat egységesíteni már csak azért is képtelenség, mert azt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytörvénybe ütköző megállapodásként értékelné.


A Napi információja szerint a GVH - amely szintén megkapta az MNB előzetes tervezetét - már jelezte is a jegybanknak, hogy az önkorlátozó megállapodást a verseny korlátozásaként (kartellként) kezelné. E tekintetben szemmel láthatóan nem hatja meg a Gazdasági Versenyhivatalt az a tény, hogy a jegybank és a bankok célja a fórum létrehozásával a felelős hitelezés erősítése volt: a lakosság túlzott eladósodásának megakadályozása, az ország és a lakosság devizakitettségének csökkentése.


Sokak szerint furcsa, hogy miközben az egyoldalú szerződésmódosítások terén a GVH elfogadta, sőt aktív közreműködője a banki önszabályozó kódex létrehozatalának, a fogyasztók (hitelfelvevők) ellehetetlenülését védő szabályozás másik oldalán nem kíván részt venni, sőt szankciókkal fenyegeti egy hasonló önkorlátozó megoldás létrejöttét.