Kaviárgyár épül Magyarországon

A hatalmas külpiaci keresletre reagálva zöldmezős beruházással újabb tokhalfeldolgozó és kaviárgyártó üzemet épít Vésztőn a Silver Fish Kft.
Körtési Zsolt, 2011. február 23. szerda, 10:14
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A mintegy 220 millió forintos programot 60 százalékban pályázati források segítségével valósítják meg.

Az építkezés várhatóan márciusban kezdődik, s az őszre be is fejeződik.

Az új üzemben elsősorban az általuk előállított tokhalat dolgozzák majd fel és kaviárt gyártanak, ám a korszerű gépekkel felszerelt csarnok más hazai nemes halak konyhakésszé tételére is alkalmas lesz.

Többek között hidegen és melegen füstölt szibériai tokhal is készül majd Vésztőn.

Miután Oroszországban, elsősorban a Kaszpi-tenger térségében erősen korlátozták, illetve betiltották például a beluga halászatát, a világpiacon jó minőségű kaviárból jelentős hiány alakult ki.

Jelenleg a kereslet hatszorosan meghaladja a kínálatot, s az árak folyamatosan emelkednek.

Az ország első és máig egyetlen tokhaltermelő üzeméből tavaly 1 tonna kaviár került a piacra, az idén ez várhatóan eléri a 1,5 tonnát.

A következő évben a társaság tulajdonosa, Számfira György már 3,5-4 tonna eladására számít.

A társaság magas minőségű termékeinek mintegy 90-95 százaléka a külpiacokon, méghozzá a legfejlettebb országokban - többek között Angliában, Japánban és az USA-ban -, valamint a gazdag közel-keleti országokban talál gazdára.

Idehaza egyelőre szerény a kereslet, de már működik kaviárétterem is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.23 13:12

Azért valamit jó lenne tisztázni (főleg cikkirás elött) ! Kaviár kizárólag 3 tokhalféle ikrájából készülhet . Viza ( beluga), vágótok ( ossetra), és a sőregtok (sevruga), minden egyéb halikra készitmény kaviárpotlónak minősül és egyébiránt töredékáron kaphatóak ezekhez képest a világpiacon. A szibériai tok valóban kiválló minőségü kaviárpotlót ad azonban már a kínaiak is elkezdték tenyészteni és árulni a nemzetközi porondon mellesleg elég olcsón...Hamár kaviár (potló) akkor a boltokban is kapható nyúlhal ikrát (seehasenroggen , lumpfish) érdemes venni, mert eléggé hasonló az ize a rendes anyaghoz, a capelin az borzasztó gagyi a többi meg drága viszont nem kaviár . A lazacikrából meg csak a keta kaviárt (pontosabban kaviárpotlót, Caviar Ersatz ) szabad megvenni a pisztráng kaviár(potló) az nagyon gagyi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html