Kémek a Mol háza táján?

Az innovációs tevékenységet folytató magyarországi vállalatok, bár célpontjai lehetnek az üzleti hírszerzésnek, mégsem fordítanak kellő figyelmet a figyelemre - írja a Világgazdaság.
NAPI Online, 2007. szeptember 18. kedd, 09:20
Fotó:

A legnagyobb kockázatnak a gyógyszergyárak, az autógyártók, és nem utolsó sorban a tőzsdei cégek vannak kitéve. Míg az előbbi kettőt "csak" szakmai konkurensei fenyegetik, a tőzsdére vitt vállalkozásoknál részvényspekulációs vagy befolyásszerző céllal is kémkedhetnek.

A Mol Nyrt. korábbi biztonsági főnöke, Bozsik Frigyes úgy véli, hogy akár a nemzeti olajtársaságnál is megjelenhetnek a kémek. Bozsik szerint az üzleti hírszerzés legegyszerűbb, és leginkább alkalmazott módja a belső vállalati embertől kicsalt információ.

A Mol volt elnöki tanácsadója szerint jól példázzák a hazai stratégiai cégek védelmének időszerűségét az OMV befolyásszerzésre irányuló nyári próbálkozásai. Bozsik szerint a kormányfő elkésett azzal az intézkedéssel, mellyel egyrészt információkat kért a hírszerzéstől a stratégiai fontosságú cégekről, másrészt elrendelte azok védelmét is, hiszen a hírszerzők már a "spájzban vannak".

Jasenszky Nándor vállalatbiztonsági szakember szerint a gazdaság jelentősebb szereplőinél egyáltalán nem zárható ki a titkosszolgálatok jelenléte. A szakember szerint a klasszikus üzleti hírszerzés Magyarországon még gyerekcipőben jár, bár a versenyhelyzet mindennél indokoltabbá tenné az előnyöket adó információk megszerzését.

A hazai vállalatok veszteségeinek egyik legfőbb forrása a mai Magyarországon, hogy nincsenek tisztában azzal, kik a konkurenseik, illetve kinek jelentenek konkurenciát. Az üzleti hírszerzési és elhárítási szolgáltatások - melyek ára 300 ezer és 3 millió forint között mozog, attól függően, hogy egyszerű információgyűjtésről és feldolgozásról, vagy a belső védelmi szabályok kidolgozásáról és tényleges cégvédelemről szól-e a megbízás - hiánya sokkal nagyobb károkat okozhat, mint amennyi ráfordítást igényelnek - fejtegette Jasenszky Nándor.

HOZZÁSZÓLÁSOK