A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Hiába kopogtatott az elmúlt év során szinte minden magyar tőkepiaci szereplő ajtaján az Est Media vezetése, hogy forrást találjon a cég adósságainak finanszírozására − nem járt sikerrel, ezért most legértékesebb vagyonelemének, a Sziget Kft.-ben meglévő üzletrészének értékesítésére kényszerül. A társaság immár bő egy éve görget maga előtt egy 860 millió forintos, a Wallis, az UniCredit és a Volt korábbi tulajdonosai felé fennálló adósságot, melynek a fesztiválszervezőben lévő üzletrész képezte a fedezetét.

Az Est Media minden lehetséges módon megpróbálta előteremteni a törlesztéshez szükséges forrást, legutóbbi terveiben átváltható kötvények kibocsátása szerepelt, melyek mögé szintén a Sziget-részesedést tolták volna be. Ám a társaság által tegnap kiadott közlemény szerint nem sikerült elegendő előzetes szándéknyilatkozatot összegyűjteni a kötvényjegyzéshez, így inkább elállnak ebbéli szándékuktól. Így az Est Mediának nem maradt más választása, mint hogy megváljon a Sziget-részesedéstől, amit most kétfordulós pályázat keretében szeretnének megtenni.

Az első forduló akkor sikeres, ha a kínált ár meghaladja a 2 milliárd forintot, ha ennyiért nem jelentkezik vevő, akkor a második fordulóban már 800 millió forintért is elvihető a részesedés. Tekintve, hogy az átváltoztatható kötvényt nem jegyezték le, márpedig ott ennél némileg jobb feltételekkel juthatott volna egy lehetséges befektető a Sziget közelébe, nem valószínű, hogy a pályázaton tolonganának a vevők. A legvalószínűbbnek az a forgatókönyv tűnik, hogy a Sziget Kft. többi tulajdonosa veszi meg a részesedést.

Az Est Media így eddigi mérete töredékére zsugorodik, szinte az a garázscég lesz, ahonnan a Pesti Est felvásárlásakor elindult − igaz, hiteleitől is teljesen megszabadul. A társaságnak így már csak az ingyenes lapokból és a hozzá kapcsolódó termékekből lesz bevétele, ami azonban nem éri majd el az egymilliárd forintot sem. A reklámpiac jelenlegi állapotát tekintve pedig az üzletág nyereségtermelő képessége igencsak korlátozott lehet. A piac meredek eséssel reagált a kötvénykibocsátás meghiúsulásának hírére, a részvény árfolyama több mint 13 százalékkal zuhant. A befektetők ezek után már csak valamivel 700 millió forint fölé értékelik a céget, ami akár reális ár is lehet a 40 milliós magyar−román−bolgár piacon piacvezető programmagazin kiadójáért.