Szakértői becslések szerint legalább hat-nyolc hónap szükséges ahhoz, hogy a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. átálljon a jelenleg használt nedves technológiáról az úgynevezett száraztárolásra, de a jelenlegi rendszerben a vörösiszap tárolása még biztonságosan megoldható - közölte Petróczi Tímea, a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője. 

A timföldgyár a jelenlegi technológia használatára 2011. február 11-ig kapott engedélyt, de a helytállásról és az újjáépítésről szóló, két hete hatályos kormányhatározat megemlíti, hogy a cégnek ez év végéig ki kell dolgoznia a terveket a száraztechnológiára, és azt haladéktalanul be kell vezetnie.

Ékes József, az ajkai térség fideszes országgyűlési képviselője és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár korábban már többször utalt arra, hogy több országban is használják azt a technológiát, amely során kevesebb vörösiszap termelődik, az iszapos víz lúgossága pedig a jelenlegi 13-ról 10 pH alá csökken.

A katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője az MTI tudósítójának szombaton azt mondta: a jelenleg állami felügyelet alatt működő cégnél a száraz technológia bevezetése kiemelt cél, de a felmérések szerint az átállás előreláthatóan hat-nyolc hónapot vehet igénybe, bár a szakértők keresik annak lehetőségét, hogy az új technológia bevezetése ennél rövidebb idő alatt megvalósulhasson.

A szóvivő közlése szerint a Mal Zrt. működése folyamatos, a termelés megfelelő kapacitással folyik, a vevők kiszolgálása gördülékeny, és a cég mind mennyiségben, mind minőségben eleget tesz az üzleti partnerek elvárásainak.