Készülhetünk az újabb sztrájkra

Május 27-től megint beszünteti a munkát a BKV.
NAPI Online, 2008. május 8. csütörtök, 16:53
Fotó:

Többnapos BKV-sztrájk kezdődik május 27-étől, keddtől - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője csütörtökön. A sztrájkot kedden 0 órától tartják meg azok a tagszervezetek, amelyek csatlakoztak a határozatlan idejű munkabeszüntetéshez. A szóvivő szerint többnapos sztrájkot tartanak, befejezésének időpontját később közlik.

Nemes Gábor az MTI-nek elmondta, a metrós és a HÉV-es dolgozók sztrájkja még kétséges, de ez - biztonsági okokból - nem jelenti, hogy ezek a tömegközlekedési eszközök járnak majd a munkabeszüntetés idején. Május 27-én lesz az írásbeli érettségi utolsó napja; ekkor vizsgáznak informatikából, művészeti tárgyakból és ének-zenéből a diákok.

A sztrájk megtartását az érdekvédő azzal a "patthelyzettel" indokolta, amely a vezetőséggel folytatott tárgyalásokon kialakult; a szakszervezetek szerint a BKV vezetése nem kompetens, de a fővárosi önkormányzat sem nyújt segítséget abban, hogy teljesüljenek a szakszervezeti követelések.

A sztrájk kezdetével kapcsolatban - amely egybeesik az írásbeli érettségi utolsó napjával - Nemes Gábor elmondta: a lehető legkevesebb kellemetlenséget kívánják okozni a diákoknak, a szakszervezetek bíznak abban, hogy az érettségi utolsó napján a sztrájk már nem érint túl sok vizsgázót.

Követeléseik továbbra is változatlanok: a közlekedési cég anyagi problémáinak megnyugtató rendezése, a létszámleépítés visszavonása, a paraméterkönyv-tervezet kialakításának leállítása és új tervezet készítése a szakszervezetek bevonásával, továbbá a munkakörülmények javítása. Hangsúlyozta: a szakszervezetek megegyezésre törekszenek a munkáltatóval, ezért lehet, hogy nem is kerül sor a május 27-i sztrájkra.

A sztrájkban részt vevő szakszervezeteknek 60-70 százalékos a támogatottsága a BKV munkavállalói között. A szóvivő szerint biztosan sztrájkolnak majd a busz- és a trolibuszvezetők, illetve néhány a villamosok vezetőit, illetve a járművel karbantartóit tömörítő szakszervezet dolgozói.

A munkáltató javaslatára a felek jövő kedden ülnek újra tárgyalóasztalhoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK