Az Uniqa Biztosító Zrt. biztosíthatja a Volán-társaságokat évi nettó 636,2 millió forintért. A közbeszerzésen nyertes társasággal három évre kötöttek szerződést, azaz 1,908 milliárd forint értékben. A biztosítási szerződés teljes körű: a közlekedési társaságok részére vagyonbiztosítási, betöréses lopás, rablás biztosítási, elektromos eszközök all risk biztosítási, felelősségbiztosítási, utas balesetbiztosítási és gépjármű kötelező felelősségbiztosítási, valamint CASCO biztosítási szolgáltatásra terjed ki. A Volánok nevében a Volánbusz Zrt. bonyolított le gyorsított közbeszerzési eljárást a biztosító kiválasztására, amelyen az Uniqa mellett a Groupama Garancia Biztosító Zrt. tett ajánlatot. A nyertes ajánlatról a közlekedési társaság december 9-én döntött - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőból (Tenders Elecronic Daily).

Csoportos közbeszerzési eljárás keretében bonyolították le a Volán-társaságok 2014-es biztosítási szolgáltatásainak beszerzését, ami - az általánosan 15 százalékkal emelkedő kgfb-árak mellett is - mintegy 300 millió forint megtakarítást jelent az államnak - közölte közleményben Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója. Mindemellett nemcsak csoportszinten, hanem az egyes Volán társaságok esetében is kedvezőbbek lettek a biztosítási feltételek, mint korábban voltak. A kiválasztott alkusz a speciális tevékenységi körre és a szolgáltatási területek jelentős kockázataira vonatkozóan hatékony koncepciót dolgozott ki - áll a közleményben.

Átláthatóbb, ellenőrizhetőbb és költséghatékonyabb megoldást jelentett az MNV új eljárása az eddigi 24 külön folyamathoz képest. Korábbi években a Volánoknál a biztosítások területén mintegy 40 alkuszi szerződés alapján számos cég tevékenykedett, ami a mostaninál drágább működést eredményezett - írta az MNV.

 

A társaságok
Volánbusz Zrt.
Agria Volán Zrt.
Alba Volán Zrt.
Bács Volán Zrt.
Bakony Volán Zrt.
Balaton Volán Zrt.
Borsod Volán Zrt.
Gemenc Volán Zrt.
Hajdú Volán Zrt.
Hatvani Volán Zrt
Jászkun Volán Zrt.
Kapos Volán Zrt.
Kisalföld Volán Zrt.
Körös Volán Zrt.
Kunság Volán Zrt.
Mátra Volán Zrt.
Nógrád Volán Zrt.
Pannon Volán Zrt.
Somló Volán Zrt.
Szabolcs Volán Zrt.
Tisza Volán Zrt.
Vasi Volán Zrt.
Vértes Volán Zrt.
Zala Volán Zrt.
Forrás: TED