Kétmilliárdos jutalmat kaptak az állami cégek vezetői

Az állami vállalatok vezetői 2012-re 2,2 milliárd forint jutalmat kaptak. A 31 cég adatait tartalmazó listából kiderül, hogy a legjobban a Magyar Posta, a MÁV-csoport és a Szerencsejáték Zrt. vezetői jártak.
NAPI, 2013. február 18. hétfő, 14:40
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor miniszterelnök január végén még azt kérte a polgármesterektől, hogy a tavalyi évi teljesítményük után megítélt, illetve felvett jutalmaikat fizessék vissza vagy ajánlják fel jótékony célra. Összesen 114 polgármester kapott jutalmat. Ennél sokkal nagyobb összegeket fizettek ki az önkormányzati tulajdonú cégeknél, de nekik Orbán Viktor megkegyelmezett - írta összeállításában az atlatszo.blog.hu. A polgármestereket és az önkormányzati cégek vezetőit is lekörözték azonban az állami cégek vezető beosztású munkatársai, mivel nekik összesen több mint 2 milliárd forint prémiumot és jutalmat számoltak ki 2012-re. A listát a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól az RTL Klub Híradója kérte ki, amely az adatokat átadta az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központnak is.

A listából kiderül, hogy 2012-re összesen 2 milliárd 202 millió forint prémiumot állapítottak meg az összesítésben szereplő 31 állami vállalat vezető beosztásban lévő munkatársának. A legjobban a liberalizált piacra kilépő Magyar Posta vezetői jártak, itt közel 540 millió forintot fizettek ki 150 vezetőnek. Utánuk a MÁV-csoport (455 millió, 209 vezető) és a Szerencsejáték Zrt. következik (425 millió forint, 63 vezető).

Az állami cégvezetők közül négyen (az MNV Zrt., az MFB Zrt., az MVM Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. vezetői) végeztek az élen 19,2 milliós prémiummal.

Az állami cégek vezetőinek 2012-es jutalma (élboly)

Forrás: atlatszo.blog.hu

A Fidesz még 2010-ben megszavazta a 2 millió bérplafonról szóló törvényt, ám ez a részben vagy egészben állami tulajdonú vállalatokra nem vonatkozik, de a az állami cégeknél is igyekeznek ennek megfelelni, így a legtöbb cégvezető alapbére havi 1,9-2 millió forint, amely mellé megkaphatják az éves alapbérük 80 százalékát jelentő prémiumot - hívta fel a figyelmet az atlatszo.blog.hu. (Így 12 hónapra 24 milliós alapbér jár a csúcsvezetőknek, az összeg 80 százaléka 19,2 millió forint, amit jutalomként hazavihetnek.)

Az altalszo.blog.hu részletes adatsort közöl a 2011-es és 2012-es prémiumokról, azok éven túl áthúzódó kifizetéseiről, ami itt érhető el.

A lista nyilvánosságra kerülése után a kormány leállította a prémiumelőlegek kifizetését, és ígéretet tettek a béren felüli prémiumok és jutalmak rendszerének a felülvizsgálatára - írta blogján az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.02.18 22:52

@troll: Ha egy párt olyan törvényt hoz, hogy 2mFt-nél nem lehet havonta többet keresni, akkor kövérke miért is keres 2,5mFt-t? Veszteséges cég hogy is osztogathat jutalmat és prémiumot?

Le a hazugságokkal!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.02.18 22:17

@troll: "most olvastam, hogy pl. a volkswagen vezérigazgatójának havi 20 millió euro az alapfizetése, azaz havi 6 milliárd forint. havonta."

A VW felső vezetésének összesített jövedelme 70,6 millió euró volt 2011-ben. Ez egy nyilvános, több helyről beszerezhető adat. Az pedig nem egy ember, de nem is kettő éves jövedelme.
Ehhez képest állítja Ön, hogy most egy vezető keres egyedül 20 millió eurot havonta. Szerintem az adata téves.

Azért azt megnézném, ha a VW akkora veszteséget termelne, mint mondjuk a MÁV, kapnának e jutalmat. Lehet még fizetést sem. Mi több, ki is rúgnák mindet. Ezért a hasonlata kicsit sántít. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.02.18 20:59

@troll, 2013. február 18., hétfő 16:38:

1., A versenyszférában nem az adófizetők pénzéből adnak fizut és prémcsit.
2., Amíg például a MÁV veszteséges, addig ne beszéljünk prémcsiről. meg más veszteséges állami cégnél sem.
3., A VW vezér a cég által megtermelt bevételből kapja a fizut és a prémcsit.
4., Felelősségről meg ebben az országban, állami szinten ne beszéljünk, mert az szinte nincs.
Ezért tarunk itt, mert éretlen a nép. Ezt sok olyanra is értem, aki szerzett papírt (diplomát). Direkt írtam a papírt. Ismerek jónéhány papírgyűjtőt, aki nem győzi sorolni a diplomáit. Álláskeresés közben. Mert az interjú második percében kiderül, csak a feltűnés kedvéért szerzi és sorolja a végzettségeit. Megtanulta a vizsga erejéig, de nem ért semmit. Sem a szakmájából, sem az életből. Sok ilyet neveltünk ki, ingyé. És csodálkozik, hogy 3 diplomával nem tud elhelyezkedni, miközben élcelődik a kisembereken.
Éretlen néppel lehet azt megcsinálni, amit itt műveltek a politikusok.
Ezt nemcsak a pórnép (kisember) védelmében írtam, hanem az összbirkaság nevében.
A gulyáskommunizmus átalakult egy nagy birka csárdává.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.02.18 16:38

ez a "milliárdos" elég szenzációhajhász cím, mikor valójában brutto 10-20 misiket kaptak fejenként .

persze a kisember szemében még ez is soknak tűnik, valójában azonban a versenyszférában a csúcsvezetők ennek a sokszorosát teszik zsebre.

egy jó menedzser sokmilliárdos hasznot vagy kárt tud okozni, ha jól dolgozik nem szabad sajnálni tőle a jutalmat.
most olvastam, hogy pl. a volkswagen vezérigazgatójának havi 20 millió euro az alapfizetése, azaz havi 6 milliárd forint. havonta.

van egy mondás, hogy if you pay peanuts, you get monkeys.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2013.02.18 16:23

Hát igen igy müködik a hazugság gyár a népnek kiforgatják a zsebét a vezetők meg bünszövekezetben írják alá kedvenceiknek a sokmillios jutamakat a veszteség után amit az országnak csináltak.Ez az összekacsintást a szocializmusban alkamazták,ugylátszik ezen a területen még nem történt rendszer váltás,ép idelye lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html