Orbán Viktor miniszterelnök január végén még azt kérte a polgármesterektől, hogy a tavalyi évi teljesítményük után megítélt, illetve felvett jutalmaikat fizessék vissza vagy ajánlják fel jótékony célra. Összesen 114 polgármester kapott jutalmat. Ennél sokkal nagyobb összegeket fizettek ki az önkormányzati tulajdonú cégeknél, de nekik Orbán Viktor megkegyelmezett - írta összeállításában az atlatszo.blog.hu. A polgármestereket és az önkormányzati cégek vezetőit is lekörözték azonban az állami cégek vezető beosztású munkatársai, mivel nekik összesen több mint 2 milliárd forint prémiumot és jutalmat számoltak ki 2012-re. A listát a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól az RTL Klub Híradója kérte ki, amely az adatokat átadta az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központnak is.

A listából kiderül, hogy 2012-re összesen 2 milliárd 202 millió forint prémiumot állapítottak meg az összesítésben szereplő 31 állami vállalat vezető beosztásban lévő munkatársának. A legjobban a liberalizált piacra kilépő Magyar Posta vezetői jártak, itt közel 540 millió forintot fizettek ki 150 vezetőnek. Utánuk a MÁV-csoport (455 millió, 209 vezető) és a Szerencsejáték Zrt. következik (425 millió forint, 63 vezető).

Az állami cégvezetők közül négyen (az MNV Zrt., az MFB Zrt., az MVM Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. vezetői) végeztek az élen 19,2 milliós prémiummal.

Az állami cégek vezetőinek 2012-es jutalma (élboly)

Forrás: atlatszo.blog.hu

A Fidesz még 2010-ben megszavazta a 2 millió bérplafonról szóló törvényt, ám ez a részben vagy egészben állami tulajdonú vállalatokra nem vonatkozik, de a az állami cégeknél is igyekeznek ennek megfelelni, így a legtöbb cégvezető alapbére havi 1,9-2 millió forint, amely mellé megkaphatják az éves alapbérük 80 százalékát jelentő prémiumot - hívta fel a figyelmet az atlatszo.blog.hu. (Így 12 hónapra 24 milliós alapbér jár a csúcsvezetőknek, az összeg 80 százaléka 19,2 millió forint, amit jutalomként hazavihetnek.)

Az altalszo.blog.hu részletes adatsort közöl a 2011-es és 2012-es prémiumokról, azok éven túl áthúzódó kifizetéseiről, ami itt érhető el.

A lista nyilvánosságra kerülése után a kormány leállította a prémiumelőlegek kifizetését, és ígéretet tettek a béren felüli prémiumok és jutalmak rendszerének a felülvizsgálatára - írta blogján az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.