Kétmilliós közbeszerzési bírság a MÁV-nak

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a MÁV Zrt. távközlési üzemeltetés támogató rendszer kialakítása kapcsán kiírt tenderének lezáró döntését és 2 millió forintra bírságolta az ajánlatkérőt - az eredmény a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.
MTI-Eco, 2010. március 8. hétfő, 17:06
Fotó:

A kétfordulós, tárgyalásos közbeszerzéssel a MÁV szoftver licencet és hozzá kapcsolódó szolgáltatást akart vásárolni.

A MÁV Zrt. a NETvisor Zrt.-t hirdette ki nyertesnek, aki 350 millió forintos ajánlati árat adott meg és összességében a legkedvezőbb ajánlatot tette. A második legkedvezőbb ajánlatot tett céget nem nevezte meg az ajánlatkérő.

Az egyik pályázó, a Fornax Zrt. az értékelést nem fogadta el, és miután áttanulmányozta a nyertes ajánlatot, a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult. A KDB - ideiglenes intézkedésként - megtiltotta a szerződéskötést a nyertessel.

A NETvisor Zrt. a saját fejlesztésű NETinv nevű szoftverével pályázott, amelyről azt állította, hogy "dobozos termék", ami azt jelenti, hogy kész, és azonnal használható. Ezzel szemben az ajánlatkérő előre közölte, hogy a saját fejlesztésű szoftvert úgy fogja fel, mint amely még fejlesztésre szorul, így kevesebb pontot kap, mint a valóban kész termék. Ennek ellenére a NETinv a késztermékre járó, magasabb pontszámot kapta az értékeléskor.

A nyertes cég a jogorvoslati eljárásban becsatolta az Invitel Távközlési Zrt., valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által kiadott referencia nyilatkozatot. Mindkét cég használta a NETinv szoftvert. A hivatal - a Fornax Zrt. kérdésére - közölte, hogy a szoftvert 7 millió 950 ezer forintért vásárolta.

A KDB azért marasztalta el az ajánlatkérőt, mivel az nem tartotta magát - az általa vállalt - értékelési szempontokhoz. Előre közölte, hogy ha az ajánlott szoftver bármely alrendszere saját fejlesztésű, azért kevesebb pont jár, hiába elégíti ki egyébként a kért követelményeket.

A határozat megjegyzi, hogy az ajánlatkérő bemutatót kérhetett volna a NETinv szoftverről, amelynek eredményeképpen meggyőződhetett volna arról, hogy fejlesztés nélkül is ellátja a szükséges funkciókat.

A nyertes ajánlat - mint a KDB megállapította - továbbra is érvényes, viszont jogszerűen újra kell értékelni, hogy megállapítható legyen a nyertes cég.

A 2 millió forintos bírság kiszabásakor a MÁV Zrt. terhére írta a KDB, hogy korábban többször követett el - bírsággal sújtott - közbeszerzési jogsértést, javára szólt viszont az, hogy nem kötötte meg a nyertessel a szerződést.

HOZZÁSZÓLÁSOK