Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elemzés szerint a közbeszerzési pályázatokon a részvétel a vállalatok regionális elhelyezkedésétől, létszámától, árbevételétől, valamint a külföldi tulajdon és az export részarányától függetlenül nagyjából hasonló. Ugyanakkor a tevékenység köre meghatározó e szempontból.

A megkérdezett építőipari cégek 19 százaléka indult közbeszerzési pályázatokon az elmúlt egy évben, és a feldolgozóipari vállalatok esetében is átlag feletti, 13 százalékos a pályázati részvétel. A nem ipari vállalatok közbeszerzési pályázatok iránti érdeklődése lényegesen alacsonyabb, a gazdasági szolgáltatást nyújtó cégek 8, a kereskedelmi tevékenységet folytató vállalatok 6 százaléka indult ilyen jellegű pályázaton.

A pályázó cégek elsősorban állami, valamint európai uniós kiírásokon indulnak el, önkormányzatok által kiírt pályázatokra lényegesen kevesebb cég jelentkezett.

A válaszok alapján a cégek 48 százaléka egyáltalán nem figyeli a közbeszerzési pályázatokat. A megkérdezett vállalatvezetők kevesebb mint fele jelölt meg egy vagy több információforrást.

A nagyobb létszámú és árbevételű, valamint az építőiparban, a kereskedelemben és a gazdasági szolgáltatások területén működő cégek értesülnek nagyobb arányban a közbeszerzési pályázatokról, és szintén ezek a cégek azok, amelyek több forrásból is képesek információhoz jutni a különböző kiírásokról - derült ki a felmérésből.

Az elemzéshez a GVI negyedéves vállalati konjunktúra-felmérésének januári eredményeit használták fel, amely 400 magyarországi vállalkozás vezetőjének válaszain alapul.

A fotó forrása: Napi.hu.