Kevesebb pénzt költünk biztosításokra

A hazai biztosítási piac 2012 első félévében az egy évvel korábbihoz képest több mint 4 százalékkal csökkent, az első hat havi díjbevételek nem érték el a 414 milliárd forintot - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
MTI, 2012. augusztus 17. péntek, 11:27
Fotó: Napi.hu

A szövetség tájékoztatása szerint továbbra is alacsony a lakossági fogyasztás azokban a szegmensekben, amelyek közvetlen hatással lehetnek a biztosítási termékek iránti keresletre. Nem emelkedett az újautó-értékesítés, illetve a lakásépítés sem.

A nem életbiztosítási ágazatból származó díjbevételek 1,1 százalékos csökkenése mögött ezek az okok sejthetők. Ugyanakkor folytatódik az a tendencia, hogy a díjak egyre nagyobb hányadát éves díjként fizetik az ügyfelek.

A társaságok összesített idei első féléves díjbevételeinek több mint fele, 208,8 milliárd forint származott az életbiztosítási üzletágból, míg a nem életbiztosításokból származó 204,5 milliárd forint a teljes díjbevétel mintegy 51 százalékát adta.

A szövetség szerint a végtörlesztés hatása az életbiztosítási piacra még mindig tetten érhető. Azok, akik végtörlesztették hitelüket, bár levegőhöz juthattak, megtakarítani még nemigen tudnak. Sokan azért szüntették meg befektetési biztosításukat, hogy ki tudják fizetni a hiteleiket. Akik pedig nem tudtak élni a végtörlesztés lehetőségével, továbbra is kiszolgáltatottak az árfolyam-ingadozásnak, mivel az árfolyamgát hatása még nem érezhető. Mindezek után nem meglepő, hogy az életbiztosítási díjbevételek csökkentek - az egy évvel korábbihoz képest 7,4 százalékkal - írta közleményében a MABISZ.

A befektetéshez kötött - unit-linked - termékekből származó bevételek mintegy 12 százalékkal, 154,3 milliárdról 136,2 milliárd forintra estek. A szakmai szövetség értékelése szerint valószínűleg a lakosság romló anyagi helyzetének tudható be, hogy az egyszeri és eseti díjakból származó bevételeknél 14 százalékos mérséklődés mutatkozik: 2011 első hat hónapjában 89,4 milliárd, 2012 első félévében pedig már csak 76,6 milliárd forint származott ezekből a megtakarításokból.

A szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben kiemelkedően fontos lenne, hogy a lakosság körében meginduljon a hosszú távú megtakarítások növekedése. Ez utóbbit mindenképpen elősegítené, ha a kormányzat ismét támogatná az életbiztosításokat vagy legalábbis azonos mértékben támogatná az egyes megtakarítási formákat - írja közleményében a MABISZ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2012.08.17 17:07

Ezt a véleményt teljesen osztom. A PSZÁF meg hallgat. Egyszer sem vizsgálta, hogy milyen tevékenységek folynak a biztosítások mögött. 2009-ben a biztonságosnak reklámozott ingatlan alapokat a biztosítók 90 napra zárolták. 10.000 ember megtakarított pénze veszett oda ! A PSZÁF egyszer sem vizsgálta az esetet !!! A biztosítók nem adnak pontos kimutatást arról, hogy mibe fektetik a befizetett pénzt. Teljesen átláthatatlan az egész. Ide csak azok fektessenek, akiknek soha többet nincs a pénzre szükségük. Ha pedig a csalódótt ügyfelek kiakarják venni az elbukott maradék pénzüket, akkor még legalább 20%-al megcsapolják az utolsó pillanatban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

darthwader, 2012.08.17 15:20

Mit vannak így meglepődve. Az életbiztosítások, tipikusan az unit linked, nem más mint egy intézményesített rablás a biztosító részéről. Nincsenek jól teljesítő alapok, drágák és arrogánsak. Akinek van az minimum 50%os bukóval számolhat a befizetései után (abszolút értékben, nem reál). Hozamot sajnos valahogy sosem sikerül elérni. De miért is erőlködnének, úgy sem lehet kiszállni.

Nem is értem mit sírnak most?? egy-egy visszaváltás, amiből most állítólag sok van, legalább 200 ezer - 1 millió között bevételt jelent nekik, úgy, hogy ezután már aztán semmit nem kell szolgáltatni, pl.: levelet küldeni, ügyfélszolgálatot fenntartani.

SENKI se kössön ilyenfajta biztosítást, mert megbánja. Pláne ne az Unionnál. Csak rossz tapasztalatom van velük kapcs.wader
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html