Autósok, figyelem: hamarosan kezdődik a kampány

A kötelező felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező gépjárművek állomány már túllépte az ötmilliós darabszámot, ezek túlnyomó része magántulajdonban lévő személygépkocsi. A novemberi kampányidőszakban, amelynek díjait a biztosító társaságok - saját stratégiáik mentén - ezekben a napokban kalkulálják ki, és legkésőbb november 2-ig teszik közzé, már csak nagyjából minden negyedik autós érintett - adta hírül a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).
Domokos László, 2018. október 29. hétfő, 09:51
Fotó: Shutterstock

Nyolc év óta, amikor is szabaddá vált a hazai kgfb-piac díjhirdetési rendszere, egyre kevesebb autóst érint a novemberi kgfb-kampány.

Az összes, a segédmotoros-kerékpárok nélkül számított, 5,11 millió gépjármű 26,5 százaléka rendelkezik év végi évfordulós szerződéssel. A személygépkocsiknál még alacsonyabb az arány: mintegy 837 ezer jármű szerződése fordul az év végén a Mabisz adatai szerint.

A kampányhoz a 2019-es díjakat legkésőbb november 2-án teszik közzé a biztosítók, a váltás mellett döntő autósoknak pedig legkésőbb december 1-jéig kell eljuttatniuk a felmondásukat a biztosítójukhoz. A tavalyi kampányidőszakban 160 ezer szerződést mondtak fel a gépjármű tulajdonosok, ebből 100 ezret személyautóval rendelkező magánszemélyek szüntettek meg - közölte a Mabisz.

A díjakat a biztosító társaságok saját honlapjukon, valamint a Mabisz és az MNB honlapján teszik közzé. A társaságok nem kötelesek díjat hirdetni, ha nem teszik, úgy automatikusan a korábbi díjtételek maradnak érvényben. A társaságoknak legalább 50 nappal a szerződéses évforduló előtt értesítést kell küldeniük az autó tulajdonosának, illetve üzembentartójának, emlékeztetve arra, hogy közeledik az évforduló.

A díjakat a gépjármű-biztosításban érintett 13 társaság a saját üzleti stratégiájával összhangban kalkulálja ki, kárhányaduk (díjbefizetések és kárkifizetések aránya) valamint a piaci tendenciák - mint például a folyamatosan növekvő forgalomból következő baleseti statisztikák, a szervízdíjak és autó alkatrészárak alakulása - figyelembe vételével. A novemberi kampányidőszakban jellemzően az öregebb, 2010 előtt vásárolt autók vesznek részt, s tulajdonosaik jelentős részének bonus-malus besorolása is igen kedvező, így ezen szerződések átlagdíja hagyományosan alatta marad az éves átlagnak. A következő két hónapban át- vagy újraszerződőknek már nem kell arra figyelniük, hogy a kgfb-díjak mellett a díjbekérőkben szereplő, 30 százalékos baleseti adót is megfizessék, mivel ez január 1-től megszűnik, a helyébe lépő biztosítási adó pedig már a kgfb-díj része lesz. Önmagában az adótechnikai változás nem befolyásolja az ügyfelek terheit - tette hozzá a szövetség.

Kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK