21 millió forint kell a gondtalan nyugdíjas évekhez

A korábbi évekhez hasonlóan ellentmondásosan látják a nyugdíjjövőjüket a magyarok: bár 82 százalékuk fontosnak tartja az öngondoskodást, mégis főleg az állami nyugdíjra számítanak időskorukban - többek között ez derül ki a K&H Biztosító kutatásából.
Herman Bernadett, 2020. október 29. csütörtök, 12:05
Fotó: Getty Images

Beszédes eredményeket hozott nyugdíjügyben a K&H biztos jövő elnevezésű kutatása, amely a magyarok nyugdíjas évekre vonatkozó terveit, időskori anyagi lehetőségeit, megtakarításait vizsgálta. Ami jó hír, hogy a kutatás szerint a magyarok 82 százaléka tisztában van azzal, hogy nagyon fontos az öngondoskodás, hiszen, ha fent akarja tartani jelenlegi életszínvonalát, akkor szüksége lesz az állami nyugdíj kiegészítésére. Ennek ellenére még mindig viszonylag kevesen tesznek félre direkten erre a célra, mert a biztonsági tartalék képzése az elsődleges.

"Miközben a megkérdezettek 15 százaléka teljes egészében az állami nyugdíjra támaszkodik majd időskorában, 42 százalékuk pedig főként az államtól kapott juttatásból tervezi megélhetését, kismértékben kiegészítve más forrásból, addig továbbra is mindösszesen 33 százalékuk mondta azt, hogy jól meg is tudna élni a kapott összegből" - ismertette a kutatás eredményeit Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője.

"20 százalék mondta azt, hogy hasonló arányt képvisel majd a nyugdíjaskori költségvetésében az államtól és más forrásból - például munkából - szerzett jövedelem. Vagyis ők már most azzal számolnak, hogy muszáj lesz dolgozniuk a megfelelő életszínvonaluk fenntartása érdekében, sőt azt mondhatjuk, hogy aki dolgozni fog nyugdíjas korában, elsősorban a pénz miatt teszi." - tette hozzá.

A kisösszegű, rendszeres megtakarításé a főszerep

Székely Pálma a 30-59 éves lakosság megtakarítási hajlandóságáról azt mondta, 10-ből 6-an bíznak az időben elkezdett kis összegű megtakarításokban. "Akiknek van valamilyen nyugdíjcélú megtakarítása, azok még mindig csak átlagosan 1,8 millió forintos félretett összeggel rendelkeznek, pedig összesen 21 millió forintos megtakarítást kellene felhalmozniuk a nyugdíjba vonulásig, hogy idős korukban ne legyenek pénzügyi gondjaik" - tette hozzá a K&H Biztosító szakembere. Mindezek ellenére, az érintettek 43 százaléka továbbra is kevesebb, mint 500 ezer forintos nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezik.

A kutatásban megkérdezettek legnagyobb mértékben, 38 százalékban az önkéntes nyugdíjpénztárat jelölték meg, mint megtakarítási formát, második helyen, 20 százalékban pedig a nyugdíjcélú biztosítást. Mindemellett sokan ingatlanból (20 százalék), vállalkozásból (13 százalék) vagy családi segítségből (9 százalék) egészítenék ki az államitól kapott nyugdíjat.

A koronavírus sokak megtakarítását és jövőbeni pénzügyi terveit befolyásolta. 40 százalék a járvány miatt kevesebbet tud félretenni a nyugdíjas éveire és minél jobban érintett valaki, annál kevésbé akar a hosszú távú pénzügyekkel foglalkozni, ideértve a nyugdíjas évekre való takarékoskodást is. Az időben elkezdett kis összegű megtakarításokat a többieknél sokkal kevésbé tartják fontosnak azok, akiket nagyon rosszul érintettek az elmúlt hónapok pénzügyileg. Akiknek megszűnt a munkahelye, átlagosan 410 ezer forint, akinek "csak" csökkent a bevétele, 1,1 millió forint félretett pénzzel rendelkeznek az átlagos 1,5 millió forint helyett.

Közel 37 ezren használták a K&H Biztosító nyugdíjkalkulátorát, amely becslést ad arra, hogy az érintettek a jelenlegi szabályok és kilátások szerint mekkora nyugdíjra számíthatnak alapesetben és mennyivel tudnák kiegészíteni a jövedelmüket egy nyugdíjmegtakarítás segítségével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.11.02 14:16

@krix12:
Ja és a manyupos és a nem manyupos állami nyugdíja között a különbség elég csekély lesz a nyugdíjszámolás szabályai miatt. Tehát akár a járadék is lehet opció, de erről akkor és ott kell majd dönteni, mert a szabályok még változhatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.11.02 14:14

@krix12:
"Ezt nem számold mert ami a nyugdíjpénztáradban van az csak az állami nyugdíj kiegészítésére való!"

Ezt mondtam, az a célja!
Ha meg idő előtt eldobom a kanalat, akkor öröklik a gyerekeim a maradékot. De dönthetek úgy is, hogy majd 65 éves koromban kiveszem a teljes összeget (az önkénteseknél), vagy a nettó hozamot (magán).
Akkor és ott ráérek dönteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix12, 2020.11.02 13:12

@antitroll:
"Nekem már megvan ebből 17 millió nyugdíjpénztárakban"

LOL
Ezt nem számold mert ami a nyugdíjpénztáradban van az csak az állami nyugdíj kiegészítésére való!
:P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.11.02 12:28

@Nyugati:
Félreértetted.
A 21 millió forintot úgy kell érteni, hogy mai értékén az állami nyugdíjon felül szükséges megtakarítás a nyugdíjazáskor. Ez garantálná a cikk szerint, hogy a jövedelmed a nyugdíjba vonuláskor ne essen vissza drasztikusan, azaz az életszínvonaladat tartani tudjad.
Nekem már megvan ebből 17 millió nyugdíjpénztárakban + még máshol befektetve is közel ennyi. :-)

A másik, hogy rosszul számolsz. A nyugdíjkasszában lévő pénz hosszú idő átlagában megőrzi a reálértékét, azaz legalább az inflációval gyarapodik. Jobban, de ezzel most ne foglalkozzunk!
Tehát a nyugdíjas öngondoskodása sem 21 millió összesített juttatásra jogosítja fel 11 év alatt, hanem mondjuk kb. inflációkövetéssel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugati, 2020.11.02 12:09

Ez az egész firkálás egy baromság, olyan 24.hu fércmű.
2005-ben mentem nyugdíjba elfogadható összeggel (nincsenek meg a korábbi értesítőim, de emlékezetem szerint 128.000 Ft-al).2010-tól megvan minden nyugdíjértesítőm az éves nyugdíj kifizetésekről. Nem élek nagy lábon, de amire kedvem támad azt mindig meg tudtam, és jelenleg is megtudom, venni. Az elmúlt 11 év alatt a nyugdíjbiztosító részemre 20.766.000 Ft-ot utalt ki. 2010-ben1.896.000 Ft-ot, 2020-ban előre beszámítva a megemelés nélküli novemberi és decemberi hónap kiutalását is 2.648.000 Ft. Remélem, hogy ez a nyugdíjas éveimnek csak egy része volt. A 21 000.000 Ft-ot már februárban elérem sőt meg is haladom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html