Ki fizeti a csatornák rendbetételét?

A vízgazdálkodási termelői érdekeltségi hozzájárulás tervezett eltörlése - bár a rendszert az utóbbi években sokszor kritizálták a gazdák - több szempontból is okozhat gondot.
Papp Zsolt, Kiss Melinda, 2010. június 16. szerda, 15:37
Fotó:

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A hozzájárulás, bár adók módjára behajtható, nem számít adónak, 90 százalékban a termelők, mintegy 10 százalékban az önkormányzatok fizetik a vízitársulásoknak az állami tulajdonú, de a társulások kezelésében lévő belvízvédelmi létesítmények fenntartása és működtetése fejében.

Ugyanakkor az eredeti elgondolás szerint a termelőknek, az önkormányzatoknak és az államnak egyenlő mértékben kellene a hozzájárulást fizetni.

A jelenlegi helyzetben ugyanakkor az évi nagyjából 6 milliárd forintra tehető összeg lényegében véve ablakon kidobott pénz, mivel nincs egységes, tervszerű koordinált belvízvédelmi terv és munka. Helyileg változó intenzitású erőfeszítések vannak, aminek eredményeit egy-egy kevésbé tőkeerős, de veszélyeztetett helyen lévő önkormányzat és az állami hozzájárulás hiánya vagy kiszámíthatatlansága miatt akár semmissé is teheti a mostanihoz hasonló időjárás. Sok helyütt ugyanis a meglévő állami védelmi főművek sincsenek kellően karbantartva.

Ha azonban a hozzájárulást eltörlik, akkor az államnak kell átvállalnia és állnia a belvízelvezető csatornák és védművek, szivattyútelepek és zsilipek fenntartásának költségeit, ami elérheti akár a 30 milliárd forintot is. Arról nem is beszélve, hogy a feleslegessé váló vízgazdálkodási társulatoknál dolgozók elveszthetik a munkájukat. Ugyanakkor vannak arra utaló nyilatkozatok, hogy az új kormány teljesen átalakítaná az árvízvédelmet és a közmunkaprogramok keretében lehetőséget látnak a belvízvédelmi rendszer rendbetételére is.

Félkatonai módon működő, hatékony vízügyet szeretne létrehozni Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára. A Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorának nyilatkozva kijelentette: egyes feladatokat - például az árvízi védekezést - vissza kell venni az önkormányzatoktól, utóbbiaknál ugyanis sem ember, sem eszköz, sem pénz, sem szakértelem nincs erre a feladatra. "Olyan hadra fogható vízügy kell, amely megelőző munkálatokat végez, míg nincs árvíz. Ha meg jön az árvíz, akkor egy közel tízezer főből álló vízügyes csapatnak kell védekeznie" - közölte az államtitkár.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár pedig arról számolt be, hogy a két hete meghirdetett közmunkaprogram keretében már meg is kezdődött a dolgozók foglalkoztatása a tíz vízügyi igazgatóságnál. Az eredetileg meghirdetett kétezer helyett 2300 hátrányos helyzetű, rátos vagy tartós munkanélküli egyhavi foglalkoztatását támogatja a kormányzat az árvízi védekezés és helyreállítási munkák során, 251 településen.

A pluszdolgozókkal a program forrásigénye 261 millió forintra nőtt, de ezt a munkaerő-piaci alapból téríti a kabinet. Czomba szerint a jövőben érdemi munkát kell fordítani a megelőzésre is, adott esetben gátakat kell építeni és lehetőséget kell biztosítani azoknak az embereknek is érdemi munkára, akik most az önkormányzatoknál az Út a munkához program keretében nem értékteremtő munkával foglalkoznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Öreg Hal, 2010.06.19 16:06

Legtöbbszőr azok a termelők támadják a vízitársulatok részére fizetendő hozzájárulást akik évek óta jogellenes magatartást tanusítanak, mert nem fizetik a helyi közösség által megállapított és a törvény szerint kötelezően fizetendő hozzájárulást. Ellenzik a szolidaritás elvét de elvárják, hogy helyettük is a jogkövető többség pénzéből történjenek meg a területi vízgazdálkodási problémák megoldása. Sajnos egyes politikusok populizmusból vagy az olcsó népszerűség elérése érdekében támogatják a demagóg érveket ahelyett, hogy a közgzdasági-, mezőgazdasági- és vízügyi szakma érveit is meghallgatva alakítanák ki véleményüket.
Öreg Hal
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VTOSZ, 2010.06.18 13:11

VÍZGAZDÁLKODÁSI TÁRSULATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, AZ EUROPEAN UNION OF WATER MANAGEMENT ASSOCIATIONS TAGJA
1116 BUDAPEST, FEHÉRVÁRI ÚT 108-112.•TELEFON: 203-2088•TELEFAX: 371-0512•E-MAIL: vtosz@tir.hu
K Ö Z L E M É N YA Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének elnöksége 2010. június 18-án tárgyalta a vízgazdálkodási termelői érdekeltségi hozzájárulás megszüntetésre célzó 2009. évi CXLIV. törvényt módosító tervezetet.
A Szövetség elnöksége támogatja azt az elképzelést, hogy a ingatlantulajdonos és ingatlant használó, igen nehéz helyzetben lévő mezőgazdasági termelőket a törvény ne kötelezze társulati hozzájárulás fizetésére.
Az elnökség felelősséget érez a mezőgazdaság és az önkormányzatok érdekében végzett területi vízgazdálkodási feladatok ellátásáért, ezért javasolja, hogy a 2009. évi CXLIV. törvény 41. § (1) bekezdésében a 3. mondat „Az állami tulajdonú társulati művek üzemeltetéséhez, fenntartásához az állam normatív támogatást biztosít, amelynek felső határa a tárgyévre megállapított közcélú érdekeltségi hozzájárulás hektárra megállapított összege és a társulat hektárban kifejezett működési területe szorzatának fele” a következők szerint kerüljön módosításra:
„Az állami tulajdonú társulati művek üzemeltetéséhez, fenntartásához az állam normatív támogatást biztosít, amelynek felső alsó határa a tárgyévre megállapított közcélú érdekeltségi hozzájárulás hektárra megállapított összege és a társulat hektárban kifejezett működési területe szorzatának fele.”

Az elnökség felhívja a törvényalkotók figyelmét, hogy a fentieken túl a vízitársulatok által a termelés biztonságát szolgáló vízgazdálkodási közfeladatok ellátása érdekében az állami költségvetésnek az évi 4,5 milliárd forintnyi társulati hozzájárulás pótlásáról is gondoskodni kell.


Budapest, 2010. június 18.


Bogáth Jenő sk.
VTOSZ elnökhelyettese
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nagyt55, 2010.06.16 17:51

NEW DEAL, ezt kell begépelnie mindenkinek a Google keresőjébe, s elolvasnia, mit csináltak az USA-ban, annak érdekében, hogy a gazdaság talpra álljon! Ha baj van a vízüggyel, az árvízvédelemmel, akkor ezt a bajt is orvosolhatja a New Deal program. Egyébként akármilyen is volt Torgyán miniszterként, ő volt az, aki rendbe rakatta a belvízelvezető csatornákat, csak azóta megint nem foglalkozott a kérdéssel senki sem. Pénzhiány miatt nem, ill. alig valósult meg a Vásárhelyi terv! A befizetést meg kellene tartani, már csak azért is, hogy folyamatosan legyen minimális forrás a munkálatok finanszírozására!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html