Kiderülhetnek Paks 2 titkai?

Tizenegy hónap után megindította a titokfelügyeleti eljárást Paks 2 szerződések miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.
Napi.hu, 2015. december 2. szerda, 12:10
Fotó: Napi.hu

Az Energiaklub januárban kezdeményezte a titokfelügyeleti eljárást a Paks 2 szerződések kapcsán, e héten kedden az adatvédelmi hatóság arról tájékoztatta a civil szervezett, hogy megkezdte a vizsgálatot - olvasható az Energiaklub közleményében.

A civil szervezet emlékezett arra, hogy 2014 decemberében írták alá a Paks 2 építéséről szóló szerződéseket, magyar részről az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt., orosz részről pedig a Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt nevű cég. A három szerződés az új blokkok tervezésének-gyártásának-építésének, az üzemeltetési és karbantartási támogatásnak, illetve az üzemanyag-ellátásnak és a kiégett fűtőelemek kezelésének és tárolásának részleteit rögzíti.

A szerződések nyilvánosságra hozatalát december 16-án levélben kérte az Energiaklub a magyar féltől. Adatigénylésükre azt a választ kapták, hogy a szerződések nem ismerhetőek meg, mivel azokat a Miniszterelnökség titkosnak minősítette.

Az ügyben idén januárban az Energiaklub és Keller-Alánt Ákos újságíró a TASZ közreműködésével titokfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője elmondta: az eljárás az egyetlen jogorvoslati lehetőség egy ilyen esetben, és a Hatóság dönthet arról, hogy kivizsgálja-e az esetet. Kedden délután arról kaptunk tájékoztatást Péterfalvi Attilától, a hivatal vezetőjétől, hogy elindította a vizsgálatot és a vizsgálat keretében megkereste a minősítőt.

HOZZÁSZÓLÁSOK