További javulást mutat az előző negyedévhez képest az OTP kkv konjunktúra index értéke, így már trendszerűen is látszik, hogy kis mértékben ugyan, de javulnak a kis- és középvállalkozások kilátásai. Optimizmusról továbbra sem beszélhetünk, az kétségtelen, hogy a tavaly év végét jellemző mély pesszimizmusról sikerült valamelyest elrugaszkodnia a kkv-szektornak. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a vállalkozások napi problémái helyett újra a fejlesztések, a beruházások kerülhetnek előtérbe és élesebbé válhat a piaci verseny - áll a közleményben.

Az index jelenlegi értéke 43,4 százalék, ami a javulás ellenére még messze elmarad az egy évvel ezelőtti szinttől. A mostani javulást elsősorban a magyar gazdaság, illetve a cégek saját helyzetének, likviditási kilátásnak megítélésben bekövetkezett javulással függ össze. A versenytársakkal kapcsolatos várakozások, az értékesítési helyzet, a készletállomány, és a beszállítói tevékenység tekintetében nem tapasztalható érdemi elmozdulás.

Csökkent a pesszimizmus

Egyértelműen csökkent azok száma, akik gazdasági visszaeséssel számolnak a következő fél évben. A tavaly decemberi felmérésnél még a válaszadók 69 százalékának volt negatív várakozása, most 56 százalékra esett vissza ez az érték. A mostani mérés szerint a kkv-szektor vállalatvezetőinek 31 százaléka a magyar gazdaság stagnálására számít az elkövetkező félévben, 13 százalékuk pedig javulására.

Hasonlóan a korábbi kutatások eredményéhez, most is valamivel jobbnak látják saját vállalkozásuk kilátásait a megkérdezett vállalatvezetők, mint az országét. 44 százalékuk számít visszaesésre, amely lényegesen jobb érték, mint a decemberi 56, vagy az előző negyedévi 47 százalék. A jelenlegi helyzet változatlanságára a vállalatvezetők valamivel több mint a harmada számít, míg pozitív változásra 22 százalékuk.

A cégek inkább kivárnak

A megkérdezett vállalkozók 30 százaléka tervez beruházást a következő fél évben, ami magasabb, mint a fél évvel ezelőtti 27 százalékos arány, de enyhe visszaesést mutat az előző negyedévi eredményhez képest (33 százalék). A következő fél évben a cégek negyede tervez hitelt felvenni.

Az adatokból kitűnik, a kkv-k többsége a gazdasági nehézségek miatt inkább kivár - véli Csonka Tibor, az OTP Bank mikro- és kisvállalati igazgatóságának vezetője, szerinte ezt támasztja alá az is, hogy az OTP Banknál is elsősorban a rövidtávú, inkább csak az átmeneti likviditási problémákat áthidaló hiteleket keresik a vállalkozások. "A gazdasági fellendülés esetén még jobban felértékelődik majd a bankhitel jelentősége. Bankunk - ahogy a jelenleg is - élénkülő beruházási kedv esetén is felkészülten várja azokat a vállalkozásokat, amelyek finanszírozási forráshoz szeretnének jutni" - tette hozzá az igazgató.