Kiderült: változik az MNB felső vezetése - mutatjuk, ki távozhat

A Napi.hu információi szerint július 20-i héten változik az MNB felső vezetése, távozhat az egyik alelnök.
Domokos László, 2015. július 7. kedd, 13:19
Fotó: Napi.hu

Matolcsy György jegybankelnök arról tájékoztatott, hogy július 20. környékén változás lesz az MNB vezetésében, ezért arra kérem a bizottság tagjait, hogy legyenek elérhetőek, ha a testület ülését összehívom - mondta Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a múlt szerdai ülése végén, az utolsó napirendi pontja után, mintegy levezetésképpen. (A bizottság aznap éppen az MNB új felügyelőbizottságába (fb) hallgatta meg a parlamenti pártok jelöltjeit.)

Az ülést követően a Napi.hu kérdésére Rogán ennél pontosabbat nem volt hajlandó elárulni, mondván az MNB első embere több információ közlésére nem hatalmazta fel.

Hárman vannak

Az MNB-nek jelenleg három alelnöke van, Balog Ádám, Gerhardt Ferenc és Windisch László személyében. Az érvényes jegybanktörvény alapján az MNB-nek legalább kettő, legfeljebb három alelnöke lehet - tehát a jelenlegi létszám a maximális. A jogszabály szerint az alelnökök személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnök számára, majd a köztársasági elnöknek az MNB alelnökeinek kinevezésére és felmentésére vonatkozó döntéséhez a miniszterelnök ellenjegyzése szükséges.

A gazdasági bizottság a szokásjog szerint az MNB vezetői közül az elnök- és az alelnök-jelölteket is meg szokta hallgatni, majd az ülés végén szavaz róluk. Így tettek Matolcsy Györggyel és Balog Ádámmal 2013. március elsején, Gerhardt Ferenccel 2013. április 15-én, valamint a beolvadó PSZÁF-ért felelős Windisch Lászlóval 2013. szeptember 30-án. A jegybank többi vezetője közül még a monetáris tanács, valamint az fb tagjainak megválasztása adhat munkát a Rogán vezette bizottságnak - csakhogy az MT éppen a napokban telt be Báger Gusztáv érkezésével, míg a négyfős fb is hétfőn esküdött fel a parlamentben. Érdekes módon a jegybank többi erős embere közül sem a főigazgató, sem a hat ügyvezető igazgató (akik alapbére havi bruttó 4,95 millió forint) kinevezése nem "téma" a gazdasági bizottság számára.

A másik két alelnök pozíciója is egyértelműen stabilnak látszik. A statisztikáért, készpénzlogisztikáért és pénzügyi infrastruktúráért felelős Gerhardt Ferenc jól viszi az ügyeket, a bankócsere és az Értéktár program is halad.

A pénzügyi szervezetek felügyeletéért és a fogyasztóvédelemért  Windisch László pedig a brókerbotrányok felderítése, valamint a forintosítás és elszámolás kapcsán került az előtérbe.

Az MKB-ban landolhat Balog

Legutóbb a Világgazdaság melegítette fel a régi piaci pletykát, amely szerint az alelnökök közül Balog Ádám lehet a távozó az MNB-től, mivel az MKB Bank Zrt. vezérigazgatói posztját kaphatja meg. A Privátbankár pedig már júniusban felvetette ezt a lehetőséget.az értesülést az MNB azóta sem cáfolta meg. (Még korábban olyan piaci is pletyka terjedt, miszerint Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója ambicionálja a posztot, ám ő "túl fontos" az MNB számára ahhoz, hogy elengedjék.)

A tavaly állami kézbe kerül nagybank egyelőre jól megvan első ember nélkül - ez kiderült Katona Ildikó vezérigazgató-helyettes lapunknak adott májusi interjújából is. (Katona úgy fogalmazott, hogy az MNB által tavaly decemberben, maximum egy évre kinevezett négy szanálási biztos jelenti a bank igazgatóságát, ezért az új vezérigazgató megtalálása nem égetően sürgős.)

Balog MKB-s landolása két ok miatt is logikus lépés volna: egyrészt a 2010 óta Matolcsy legfontosabb kádereként működő adószakértő az elnök teljes bizalmát élvez, másrészt hatékony átalakítóként már többször bizonyított, márpedig évek óta óriási veszteséget produkáló (bár 2015-re már nullszaldót ígérnek) nagybank átszabása - és esetleg a Budapest Bankkal való összeolvasztása - heroikus munka lesz. Ráadásul ez egy határidős munka, hiszen a kormány februárban azt vállalta az EBRD-vel aláírt szándéknyilatkozatban, hogy a következő három évben magánkézbe adja minden, a magyarországi bankokban jelenleg közvetve vagy közvetlenül birtokolt többségi részvénycsomagját.

Balog neve azért is kerül időre időre elő az MKB kapcsán, mert ő jegybanki felelőse a bank konszolidálásának.

Előrelép Nagy Márton?

A VG úgy tudja, hogy Balog megürülő alelnöki és egyúttal MT-tagi helyére a Nagy Márton a legfőbb esélyes. Így ugyanis a szakember a "házon belül" marad és továbbra is rajtja tarthatja a kezét a közreműködésével elindított fontos MNB-s programokon (nhp, önfinanszírozási koncepció, forintosítás).

Ráadásul az alelnöki poszttal régi vágya teljesülhet az ambiciózus, az MNB-ben 2002 óta dolgozó közgazdásznak, aki jegybanki folyosói pletykák szerint már a 2013 tavaszán-nyarán is megcélozta ez egyik új alelnöki (a PSZÁF beolvasztása miatt októbertől létrehozott) alelnöki tisztséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2015.07.21 19:14

@pmksz: Az hunorti úr írhatja millió oknál fogva is, amit leírt. Ettől még más embernek is lehet véleménye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.07.21 19:10

@pmksz: Ezeken az oldalakon mászik ki egyébként mindenkiből a szörny? Egyszerűen elképesztő, hogy milyen stílusban írogatnak ide emberek. Mintha valamilyen katonai kiképzőtáborban lenne az ember.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pmksz, 2015.07.07 18:08

@hunorti: Írjál már többször, mert betegre röhögöm magam ezen a sok hülyén, ahogy beugranak az írásaidra. Lassan gyógyszeres betegek lesznek, ha nem klinikai esetek, bár a diliházat sajnos bezárták. !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.07.07 14:05

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.07.07 13:49

Addig bittorolják az ország pénzét, amíg a fidesz hatalmon van. Már nem sokáig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html