Kiegészíti az ítéletet a bíróság az AXA Bank ügyében

Kiegészítő ítéletet hoz a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet az AXA Bank indított a magyar állam ellen a devizahitel-szerződések ügyében.
MTI, 2014. szeptember 17. szerda, 11:30
Fotó: Reuters

A párizsi székhelyű pénzügyi csoport magyarországi leánybankjának keresetét első fokon elutasította a bíróság augusztus 27-én. Az AXA azonban a fellebbezésében kérte az első fokú ítélet kiegészítését.

Mint azt a pénzintézet jogi képviselője a szerdai tárgyaláson kifejtette: az ítéletben a bíróság nem döntött egyes egyedi szerződésekben alkalmazott - egyedileg meg nem tárgyalt - kikötések tisztességességéről, vagyis az első fokú ítélet nem terjedt ki minden olyan kikötésre, amellyel kapcsolatban a tisztességesség megállapítását kérte az AXA.

A kiegészítés azért indokolt a felperes pénzintézet szerint, mert eltérő jogi megítélést eredményezhet.

Az AXA jogi képviselője kifejtette: az egyedi szerződések - ellentétben a bank üzletszabályzatával - közjegyző által hitelesített okiratok; a közjegyzőnek föl kellett olvasnia őket, el kellett magyaráznia a tartalmukat, és az ügyfélnek nyilatkoznia kellett róla, hogy megértette, és elfogadta a feltételeket. Egyebek közt kifejezetten szerepelt benne, hogy a törlesztőrészlet akár drasztikusan is megemelkedhet. Vagyis ezekben az esetekben minden hitelfelvevő részletes és alapos tájékoztatást kapott többek között az egyoldalú hiteldíjmódosítás feltételeiről.

A bíróság szeptember 25-én ismerteti kiegészítő ítéletét.

HOZZÁSZÓLÁSOK