Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) szervezésében megtartott rendezvényen Palotai hangsúlyozta: a magyar takarékszövetkezeteknek a jövőben is a nyugat-európai szövetkezeti bankok hagyományai, értékrendje alapján kell munkájukat folytatniuk, hogy ezzel betöltsék missziójukat a magyar kis- középvállalkozások (kkv) és a lakosság mezőgazdaság pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal való ellátásában. Az OTSZ elnöke, Varga Antal arról beszélt, hogy ha a szektor néhány éven belül nem is éri el a nyugat-európai takarékok 30-40 százalékos piaci részesedését a magyar bankpiacon, a két, akár háromszoros piaci rész megszerzésére jó esélyük van.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) idei első négy hónapról közzétett adatai azonban nem igazán támasztják alá az optimizmust. E szerint ugyanis míg a kereskedelmi bankok mérlegfőösszege az idén 2,6 százalékkal esett, a takarékoknál négy százalékos volt a szűkülés. A lakossági betétgyűjtésnél sem tudtak igazán jeleskedni a vidék pénzintézetei. A részvénytársasági formában működő bankoknál tapasztalható 0,8 százalékos csökkenéssel szemben a takarékoknál négy százalékos volt a mérséklődés.

Tény viszont, hogy a magánszemélyek hitelezése más képet mutat. A bankoknál ugyanis áprilisra 7,1 százalékos volt a zuhanás a 2010 decemberi adatokhoz képest, míg a takarékok "mindössze" 4,3 százalékkal alacsonyabb állományt tartottak nyilván. Persze az adatok másként néznének ki az árfolyamhatás figyelembe vételével (a takarékoknál a deviza jóval alacsonyabb arányú, mint a kereskedelmi bankoknál).

Orbán megígérte

Összességében úgy tűnik, hogy nem véletlenül szeretne a szektor a hathatós állami segítséget. Ezt a cél szolgálná az a 100 milliárdos tőkeerősítést szolgáló keret is, amire Orbán Viktortól ígéretet kaptak. Keret jelleggel már él az állami szerepvállalással elinduló, közel százmilliárdos tőkeprogram - mondta lapunk kérdésére még májusban Varga.

Az "árazásról" azonban úgy tűnik, még mindig csak az egyeztetések zajlanak. Varga reményei szerint amikorra megindul a fejlődés és a takarékok növekedése már tőkekorlátba ütközik (ez ma még egyáltalán nincs így), akkorra ez a pénz is lehívhatóvá válik majd. A tőkerendezésnél is nagyobb vágyuk volt talán a takarékoknak, hogy az állam a különböző programokban jobban támaszkodjon rájuk. Úgy tűnik (legalábbis az ígéret szintjén) most ezen a téren is talán mozdulhat valami.