A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Kiheverte a Malév Zrt. tavaly februári leállása okozta sokkot az Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központ Kft. − mondta a Napi Gazdaságnak Erdődi Zoltán, a társaság március végén kinevezett ügyvezető igazgatója. Az Aeroplexet többszörösen érintette a Malév csődje: árbevételének 40−42 százaléka származott a légitársaságtól, a leállással pedig olyan szolgáltatásportfóliók estek ki, amelyeket csak az egykori állami cégnek nyújtott. A társaság spanyol, norvég, orosz, angol, ukrán, német megrendelésre dolgozik a hangárkarbantartás területén, ez a gépek − általában éves − részletes átvizsgálását és javítását jelenti. E szegmensben bevételeinek 17 százaléka származott a Malévtól, a légitársaság leállása miatt az eredetileg 550 főt foglalkoztató Aeroplex 230 fős csoportos létszámleépítést hajtott végre.

A Malév nemcsak legnagyobb megrendelője, de tulajdonosa is volt az Aeroplexnek, a légitársaság felszámolása így a repülőgépek karbantartásával foglalkozó leányvállalat fennmaradását is veszélyeztette. A tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szanálta a céget, amelynek tulajdonosa a százszázalékos állami tulajdonban lévő Tiszavíz Vízerőmű Kft. lett.

A Malév-leállás pénzügyi szempontból is nyomot hagyott a vállalaton, 2011-es 11,6 milliárd forint nettó árbevétele, 545 millió forint üzemi eredménye, illetve több mint 152 millió forint mérleg szerinti nyeresége után árbevétele 2012-ben az előző évi felére esett, a kötelezettségek leírása után pedig a cég jelentős veszteséggel zárta az évet − mondta az ügyvezető. A tulajdonviszonyok rendeződésének, az időközben végrehajtott reorganizációnak, illetve a több milliárd forint tartozásrendezési konszolidációnak is köszönhetően azonban az Aeroplex idei üzleti terve már a 2011-es bevétel 65-70 százalékának visszapótlásával számol, amennyiben pedig újabb negatív hatások nem érik a céget, üzemi szinten pozitív eredmény várható Erdődi szerint.

Kép: MTI