Kik a legderűlátóbbak idehaza?

Augusztusban a Fogyasztói Bizalmi Index az idei legmagasabb, 48 pontos júliusi szinten maradt - derült ki a Nielsen piackutató vállalat szokásos havi elemzéséből. Az országos, 48 pontos átlaghoz képest kiemelkedik a havi nettó 100 ezer forintnál nagyobb jövedelműek 65 pontos indexe.
Hőnyi Gyula, 2009. szeptember 3. csütörtök, 14:11

A márciusi, idei mélypontot jelentő 37 pont óta folyamatosan javul a bizalom. Az egyaránt 48 pontos júliusi és augusztusi mutató azonban még mindig messze elmarad az optimizmust jelző értéktől.

A Nielsen-konkurens GfK bizalmi indexe is hasonlóan alakul, Kozák Ákos, a cég ügyvezetője szerint a mostani állás, a válság kirobbanását megelőző időszak körüli szinten van.

A Nielsen indexének kiszámításának tényezői közül továbbra is a vásárlási hajlandóság mutatja a legkedvezőbb képet, majd a rövidtávú személyes anyagi helyzet megítélése következik. Az előttünk álló tizenkét hónap során a hazai munkalehetőségekről nyilatkoztak a megkérdezettek leginkább borúlátóan.

Matematikailag a fogyasztói bizalmi index nulla és 200 pont között lehet, de gyakorlatilag általában a jónak tekinthető 133 és a kevésbé jó 67 pont között alakulnak a számok. Az augusztusi, 48 pontos mutatóhoz képest érzékelhetően bizakodóbbak a legnagyobb jövedelműek mellett a budapestiek, valamint az egyetemet vagy főiskolát végzettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK