Kik fogják felügyelni a jegybankot?

Az Országgyűlés kedden választhatja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új felügyelőbizottságát (fb), és annak elnökének Járai Zsigmond, volt MNB elnököt, miután Kövér László, az OGY elnöke hétfőn benyújtotta a határozati javaslatot.
MTI-Eco, 2010. november 15. hétfő, 13:50
Fotó:

Az MNB felügyelőbizottságának hat tagját a parlamenti pártok, köztük az elnököt a legerősebb parlamenti párt jelöli, a többi párt pedig egy-egy jelöltet delegál.

Járai Zsigmond jelenleg a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. felügyelőbizottsági elnöke, korábban, 2001-2007 között a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt, míg előtte az első Orbán-kormányban a pénzügyi tárcát vezette 1998-2001 között.

A Fidesz Járai Zsigmond mellett Madarász Lászlót, a Malév fb jelenlegi elnökét jelöli, aki a Postabank vezérigazgatója volt 1998-2002 között.

A KDNP jelöltje Szényei Gábor András, informatikai szakember, aki 2007-től már tagja volt a jegybank felügyelő bizottságának.

Az MSZP Katona Tamás egyetemi tanárt, a Pénzügyminisztérium korábbi (2009-2010) államtitkárát delegálja.

Az LMP jelöltje Róna Péter egyetemi oktató, aki 1986-1991 között az amerikai J. Henry Schroder Bank vezérigazgatója volt.

A Jobbik Varga István gépészmérnököt, a Robert Triffin nevét felvevő Intereconomics Szirák Alapítvány létrehozóját delegálja a jegybank felügyelőbizottságába.

A testületnek tagja a nemzetgazdasági miniszter képviselője, illetve a miniszter által delegált szakértő is, de őket nem választja meg a parlament. (Jelenleg az ország költségvetési, azaz fiskális politikájáért a nemzetgazdasági miniszter felel.)

A felügyelőbizottság a jelenleg hatályos jegybanki törvény szerint a Magyar Nemzeti Bank belső gazdálkodását, tényleges működését ellenőrizheti, a felügyelő testület nem szólhat bele abba, hogy a Magyar Nemzeti Bank hogyan alakítja a monetáris politikát.

HOZZÁSZÓLÁSOK