Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent határozat egyúttal megsemmisíti a KEF és a Clearwater Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. közötti szerződést.

Az ügy előzménye, hogy a KEF februárban nyílt közbeszerzést írt ki a minisztériumok és a háttérintézményeik számára ballonos víz beszerzésére, úgy hogy a vízadagolókat is a majdani nyerteseknek kellett üzemeltetni. A beszerzés keretösszege nettó 79 millió 975 ezer forint volt, ebből a KEF 65 millió lehívását vállalta. Ezért az összegért a nyertesnek 8190 darab vízadagoló automata berendezés üzemeltetése, 60 ezer ballon víz és 7 ezer széndioxid palack, továbbá 2500 csomag 2 deciliteres pohár szállítása lett volna a feladata.

Kirívóan alacsony ár

A Clearwater az automaták üzemeltetését 100 forintért vállalta, míg a széndioxid palackok töltéséért - kilogrammonként - 396 forintot számolt fel (a következő ajánlatban 499 forint szerepelt). A KEF magyarázatot kért a kirívóan alacsony árakra, majd azokat elfogadta és ezt a céget nyilvánította nyertesnek.

Az eredmény ellen a Montivíz Vízpalackozó és -forgalmazó Zrt. kért jogorvoslatot, de csak a vízadagolók alacsony üzemeltetési díját kifogásolta. A nyertes 100 forintjával szemben ő 3900 forintot, míg a Robert Albecz Kft. és a Corvinus Ásványvíz Kft. 5 ezer forintot  állított be az ajánlatába.

Üzleti titok

A KEF a 100 forintos díjra - üzleti titokra hivatkozással - nem adott magyarázatot, de megjegyezte, a Clearwater indokolása alapján megállapítható volt, hogy a szerződés az adott áron (a teljes áron) nyereségesen teljesíthető.

Miután a Clearwater nem adott objektív alapú magyarázatot, így indokolása nélkülözi a gazdasági ésszerűséget, ezért ajánlatát a KEF-nek érvénytelenné kellett volna nyilvánítania. Miután ezt elmulasztotta, megtette helyette a KD és még 800 ezer forintra meg is bírságolta.