A jövő év első felére időzítené nyilvános tőkeemelését a tőzsde egyik legújabb szereplője, a Masterplast. A cég többmilliárdos nagyságrendben tervez friss forrást bevonni, amiből új beruházásait finanszírozná, ezzel növelve jelenlétét a régiós piacon. Az újonnan kibocsátásra kerülő részvényeket nemcsak intézményeknek értékesítenék, hanem kisbefektetők számára is felajánlanának egy csomagot − tudta meg a Napi Gazdaság Tibor Dávidtól (képünkön), a társaság elnök-vezérigazgatójától. A cég vezetője azt szeretné, ha aktív lenne a részvénypiaca, megfelelő közkézhányaddal, és semmiképpen sem szeretnék, ha az egyre szaporodó alvó papírok táborát gyarapítaná a Masterplast − tette hozzá. A tőkebevonással nagyobb biztonságot nyújtó sajáttőke−idegen tőke arányt lehetne kialakítani. A cég jelenleg jelentős mértékben bankhitelből finanszírozza működését, s bár a pénzintézetek szélesebb hitelkeretet is szívesen biztosítanának a társaságnak, az elnök szerint a jelenlegi kiszámíthatatlan hitelezési környezetben nagyobb biztonságot jelent a saját tőkéből érkező forrás.

A Masterplast az első félévben kerítene sort a tőkeemelésre, ettől a tervüktől legfeljebb a jelentősen romló tőkepiaci környezet tántoríthatja el őket, ami ha mégis bekövetkezne, az sem jelentene komoly problémát a cég működése szempontjából, a vállalat jelenleg is eurómilliós nagyságrendű profittermelésre képes.

A cég ráadásul abból a szempontból szerencsés piacon dolgozik, hogy fő terméke iránt a recesszióban is nő a kereslet. Az újlakás-építések csökkenésével párhuzamosan nő a felújítások száma, így az igény a társaság külső szigetelőmegoldásai iránt is. A vállalat termékei iránt az is növeli a keresletet, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a hatékony energiafelhasználás és hőszigetelés az Európai Unió és az államok energiapolitikájában. Az építőipar visszaesése nem hagyta teljesen érintetlenül a társaság számait, a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest azonban csak csekély, ötszázalékos bevételcsökkenést kellett elkönyvelnie a Masterplastnak.