Kivonnak három jól ismert joghurtot a piacról

A FrieslandCampina Hungária Zrt. beszállítói információk alapján önkéntesen, saját hatáskörben kivont több Landliebe epres joghurtot - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Két másik terméket is visszahívtak az üzletekből.
Szász Péter, 2020. február 21. péntek, 14:52
Fotó: Nébih

A kivonás az alábbi azonosító adatokkal rendelkező terméket érinti:

  • Landliebe epres joghurt 500g (minőség-megőrzési idő: 25.02.2020, 03.03.2020, 11.03.2020)
  • Landliebe epres joghurt 450g (minőség-megőrzési idő:21.02.2020, 27.02.2020, 05.03.2020, 12.03.2020)
  • Landliebe réteges epres joghurt 150g (minőség-megőrzési idő:24.02.2020, 02.03.2020, 15.03.2020)

Bár a terméket nem élelmiszerbiztonsági, csak minőségi kifogás miatt hívták vissza, a Nébih azt kéri, hogy aki vásárolt a fenti azonosítókkal ellátott termékből, inkább ne fogyassza el azt.

Visszahívtak egy müzlit is

A Nébih a Mestemacher márkájú, 750 grammos kiszerelésű Multi-Frucht Müslire is riasztást adott ki, ennek tételszáma MHD: 23.08.2020, RASFF referenciaszáma pedig 2020.0807. A lengyel gyártású, vegyes gyümölcsös müzli esetében a német hatóság nem jelölt földimogyoró jelenléte miatt adott ki riasztást. A hivatal kéri a lakosságot, hogy a földimogyoró-allergiában szenvedők ne fogyasszanak a termékből.

Allerigás rekaciót válthat ki a tavaszi tekercs

Egy harmadik visszahívott termék a Spring Home márkájú "TYJ Spring roll pastry" (tavaszi tekercs lapok), melyben nem jelölt tejösszetevőt találtak, amely a tejre érzékeny fogyasztóknál allergiás reakciót válthat ki. A műanyag zacskóba csomagolt, különböző kiszerelésben kapható termék gyártója a Tee Yih Jia Food Manufacturing Pte Ltd (Szingapúr), RASFF referenciaszáma 2020.0715. A fagyasztott tavaszi tekercs lapokat Európa-szerte forgalomba hozták. A holland hatóság a RASFF rendszeren keresztül értesítette a problémáról a magyar hivatalt. A Nébih minőségmegőrzési időtől és kiszerelési egységtől függetlenül elrendelte a termék visszahívását.

Allergénnek neveznek minden olyan anyagot, amely túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki a szervezetben. Az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, így a tejet is.

HOZZÁSZÓLÁSOK