Költözik a Győri Keksz

A Kisalföld értesülése szerint bezárja győri, immár mindössze ötven dolgozót foglalkoztató régi üzemét a Győri Keksz Kft. és a gyártást egy Győrben vagy közvetlen vonzáskörzetében lévő telephelye vinné.
NAPI Online, 2007. november 12. hétfő, 08:24
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A cég a közelmúltban azzal a kéréssel fordult Borkai Zsolt polgármesterhez, hogy a helyhatósággal együttműködve szeretnének új telephelyet keresni. A kft. a Negró gyártását nem akarja elvinni a logisztikai szempontból is kedvező helyen levő városból, ám a nagy és jórészt korszerűtlen mostani épületegyüttest nem tudják kihasználni. A polgármesteri hivatalban elmondták: a többhektáros területen levő győrszigeti üzem - amelyben még 1880-ban kezdődött el a termelés - városfejlesztési szempontból kiváló helyen van, az ingatlan értékesítésével aligha lesz gond. A terület hasznosítására már korábban nemzetközi tervpályázatot írtak ki.

A tervek szerint a helyhatóság közösen a céggel megvizsgálja az ipari parkba település lehetőségét, de a tárgyalások során más helyszínek is szóba kerültek. Az üzem sorsa akkor vált bizonytalanná, amikor a Győri Keksz korábbi tulajdonosa, a francia Danone tavaly úgy döntött, hogy a hagyományos kekszgyártást teljes egészében Székesfehérvárra telepíti.

Az amerikai Kraft Foods Inc 5,3 milliárd dollárt fektet be az európai piacon való jelenlétének erősítésére azzal, hogy megvásárolja a Danone SA keksz és gabonapehely üzletágát. Ennek része a Győri Keksz is, amely mostanra Győrben jószerével a Negró cukorka gyártására állt rá. A két cég a tervek szerint az év végéig egyezik meg az adásvétel részleteiről; a Kraft három évig nem tervezi megbolygatni az átvett francia gyáregységeket. Vélhetően hasonlóan jár el a többi érdekeltséggel is.

Egyes termékekről viszont lehet, hogy le kell mondania a Kraftnak. Amint arról a hétvégén beszámoltunk, a a Balaton szelet piaci versenyszabadságának biztosítását is feltételül szabta az Európai Bizottság ahhoz, hogy az amerikai Kraft megvásárolhassa a Danone-részleget.
Pénteken kiadott közleménye szerint Brüsszel hozzájárul az ügylethez, de ahhoz több feltételt szabott, köztük azt, hogy a cég mondjon le a birtokában lévő néhány nemzeti márkáról: spanyol, cseh, szlovák, belga ostyás csokoládéfélékről és a magyar csokiról.
Ami a Balaton szeletet illeti, a bizottság úgy ítélte meg, hogy az ügylet megzavarhatja a versenyt a magyar piacon. Amennyiben azonban a Kraft megválik e terméktől, az aggodalmak megoldódhatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK