Komoly bírság fenyegeti a tachográfos csalókat

A kormány a menetíró készülékek (tachográfok) kapcsán azok típusjóváhagyására, a menetíró szerelőműhelyre, valamint a menetíró-szerelőre vonatkozó rendelkezések megszegésére is bírságot állapított meg, amelynek az összege 300 ezertől 1 millió forintig terjed.
Németh Géza, 2016. augusztus 19. péntek, 18:12
Fotó: Napi.hu

A menetíró készülékeket a közúti személy- és árufuvarozó járművekbe kell beépíteni. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a 2009-es jogszabályt egészíti ki.

Így aki engedély nélkül működtet menetíró szerelőműhelyt, 1 millió forint bírságra számíthat.

A többi hat esetben egyaránt 300-300 ezer forint a bírság összege. Ezek a szabályszegések a következők: típusjóváhagyással nem rendelkező menetíró készülék kereskedelmi forgalmazása, adatrögzítő lap típusjóváhagyás nélküli forgalmazása, menetíró szerelő tevékenység engedély nélküli végzése, külső kalibrálás végzése a közlekedési hatóság részére történő bejelentés nélkül, elveszett vagy egyéb ok miatt működésképtelenné vált tachográf-kártya bejelentési kötelezettségének elmulasztása, illetve menetíró készüléket befolyásoló eszköz járműbe vagy menetíró készülékbe történő beépítése.

HOZZÁSZÓLÁSOK