Komoly szerepet szán az állam a Budapest Banknak

A visszatérítendő európai uniós forrásokból ősszel meghirdetésre kerülő lakossági energiahatékonysági hitelprogramban az állam nagy szerepet szán a Budapest Banknak (BB) - mondta a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára kedden Békéscsabán.
MTI, 2016. június 21. kedd, 17:52
Fotó: Napi.hu

Németh Lászlóné elmondta: a nulla százalékos kamatozású hitelt lakások és családi házak energiahatékonyságának javítására lehet majd igényelni MFB Pontokon keresztül, hogy a lehető legszélesebb körhöz juthasson el, a pontokat működtető konzorciumnak pedig a BB is részese. Az alapján, ahogyan a BB bankműveleti központja működik, ahogyan bekapcsolódott például a földhitel-programba, arra számítanak, hogy az új hitelkonstrukció feldolgozását is az előbbiekhez hasonló professzionalizmussal látja majd el. Lassan egy éve került a BB állami tulajdonba, ezt az évet a pénzintézet sikeresen zárta, amelyre mindenki büszke lehet.

Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója  elmondta: még az idén a vállalati hitelek adminisztrációját a fiókokból a központba telepítik. Szerinte a GE nagy előrelátással hozta létre tíz éve a bankműveleti központot, amelyben mostanra 750 munkavállaló - a teljes BB-állomány egyharmada - dolgozik, és amely a pénzintézet és leányvállalatai operációs feladatainak mintegy 80 százalékát látja el.

Lasetzky Frigyes, a központ minőség és operáció vezetője elmondta: a központ stratégiai jelentőségűvé vált, havonta mintegy 340 ezer ügyfélkapcsolatot bonyolítanak itt le. A telefonos értékesítés területe növekszik a legaktívabban, ide folyamatosan vesznek fel új munkatársakat, ugyanis a békéscsabai kollégák értékesítési hatékonysága 30 százalékkal jobb a kiszervezett, budapesti call centerekben dolgozó munkatársakénál. Ősztől a központ a Szent István Egyetem Békéscsabai Gazdasági Campusával közösen duális felsőfokú képzést indít a pénzügy-számvitel alapszakon tanuló hallgatók számára. Örömét fejezte ki, hogy a képzésre kétszeres a túljelentkezés, így szerinte a program "sikersztori" lesz.

Szarvas Péter polgármester kiemelte, a BB egyike Békéscsaba három legnagyobb foglalkoztatójának és helyi adófizetőjének. 2015-ben a központ közel 166 millió forint iparűzési adót fizetett be. Szavai szerint ezt a kapcsolatot minimum szinten tartani, de inkább erősíteni kell. Felidézte, a pénzintézet békéscsabai civil-, oktatási-, kulturális- és sportprogramokra eddig mintegy 220 millió forintot fordított.

Az állami tulajdonban lévő Budapest Bank (BB) csoport 14,7 milliárd forint adózott nyereséget ért el 2015-ben a magyar számviteli szabályok szerint készült konszolidált, előzetesen auditált adatok szerint, szemben a 2014-es 38,7 milliárd forintos veszteséggel, s az idén 10 milliárd forintos nyereséget terveznek. A hitelintézet mérlegfőösszege tavaly 7,8 százalékkal, 965 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A Budapest Bank tavaly június közepén került állami tulajdonba, miután a Magyar Fejlesztési Bank csoporthoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. kifizette a bank 100 százalékos üzletrészének ellenértékét, 700 millió dollárt a General Electric Capital Groupnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK