Juhász Hedvig

Komoly elmozdulás következett be a kormány gyógyszeriparhoz fűződő viszonyában a magyarországi gyártók kutatás-fejlesztési (k+f) ráfordításainak leírhatóságával kapcsolatban − mondta a Napi Gazdaságnak Juhász Hedvig, a sanofi-aventis/Chinoin kutatás-fejlesztési és public affairs igazgatója. A gyógyszergyártók számára egy 2009-ben hatályba lépett törvény 2010-től teljes egészében lehetővé tette, hogy a k+f-re költött pénzt a befizetett különadó erejéig vissza lehessen igényelni.

Egy, a jogszabályhoz kapcsolódó, idén életbe lépett rendelet meghagyta ezt a lehetőséget, azonban a leírhatóság forrását − amely korábban az egészségbiztosítási alap (E-alap) volt − nem határozta meg, ezért a cégek nem tudtak élni a visszatérítéssel. Ez az állapot jócskán gátolta a tervezhetőséget, komoly akadályokat gördített az elé, hogy az anyavállalat hosszú távú, Magyarországot érintő döntéseket hozzon − hangsúlyozta az igazgató. A Sanofi globálisan 22 kutatási telephellyel rendelkezik, Magyarországon 300 munkahelyet jelent ez a tevékenység, ezért a hazai leányvállalat komoly harcot folytat a k+f fenntartása és továbbfejlesztése érdekében.

Juhász szerint ebben a legfontosabb, hogy ösztönző gazdasági környezet alakuljon ki, ami az elmúlt időszakra nem volt jellemző. A jelenlegi kormányzati egyeztetések azonban már abba az irányba mutatnak az igazgató szerint, hogy valóban a kabinet prioritásai közé került a gyógyszeripari k+f és innováció. A két hete elfogadott, a végszavazás előtti utolsó pillanatokban többször módosított jogszabály lehetővé teszi a tavalyi ráfordítások leírását a különadó terhére, az eddigi 100 százalékos mérték helyett azonban július elsejétől sávos rendszerben 20, 50, illetve 100 százalékos arányban. A sanofi-aventis/Chinoin számára a tavalyi k+f ráfordítások extra adóból történő leírása mintegy 2-3 milliárd forintot jelentene.

A szabályozás nyomán azonban egyelőre több jogértelmezési kérdés is nyitva áll, a kedvezmény forrása azonban idén még az E-alap. Akad olyan vállalat, amelynek ez a megoldás jelentősebb csökkenést jelent, mint a Sanofinak, de legalább tisztában lettünk a lehetőséggel és mértékkel − fogalmazott Juhász. A Sanofi az igazgató szerint várhatóan az 50 százalékos kategóriába tartozik majd.