A rengeteg visszaélés miatt a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága és a Nemzetgazdasági Minisztérium részére javaslatot nyújtott be a fogyasztói csoportok betiltásáról. Ezt a tevékenységet a jövőben egyszerűen bűncselekménnyé nyilváníttatnák. Ugyanakkor leírják: amennyiben ezt túl radikálisnak tartanák a jogalkotók, akkor is a mostaninál sokkal szigorúbban kellene szabályozni ezt a területet.

Elképzeléseik szerint az utazási vállalkozásokhoz hasonlóan minimális vagyoni biztosítékot kellene előírni, valamint engedélykötelessé kell tenni ezt a vállalkozási tevékenységet. A FEOSZ szerint a szerződés aláírásától számított 30 napon belül indokolás és korlátozás nélküli elállási jogot kell biztosítani a fogyasztók részére. Így ezt nem lehetne semmilyen (a sorsolás meg nem történte, előtörlesztés) kötni.

Mint hangsúlyozzák: a fogyasztói csoportok (bár sokszor ezt próbálják a BAR-listásokat is megcélzó reklámjaikkal sugallni) nem gyorskölcsönt nyújtanak, a résztvevők csupán vásárlói jogot kaphatnak, azt is bizonytalan időpontban. A vásárlói joghoz való hozzájutást azonban két feltételtől teszik függővé. A tag kiválasztása történhet sorsolás útján, másrészt akkor juthat hozzá a tag vásárlói jogához, ha előtörlesztéssel él. Ráadásul hiába biztosítanak elállási jogot a fogyasztóknak, az is korlátozott, mert ha már megtörtént az első sorsolás, nem jutnak hozzá addig befizetett pénzükhöz sem. A vállalkozások nem egyszer eltűnnek, így bármifajta igényérvényesítés velük szemben lehetetlen.

A fogyasztói csoportokkal évek óta reménytelennek tűnő harcot folytat a versenyhivatal és a felügyelet is - a betiltás már nem egyszer merült fel megoldási lehetőségként.