A fejlesztési támogatást a baranyai cementgyárat és a bükkösdi bányát építő, a Strabag érdekeltségébe tartozó Nostra Cement Gyártó és Kereskedelmi Kft. kapja a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumtól (NFGM), a Beruházás-ösztönzési Célelőirányzat terhére - számolt be az MTI.

A királyegyházi cementgyár alapozási munkálatai 2007 őszén kezdődtek. A cég akkor arról tájékoztatott, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő létesítmény több mint 100 embert foglalkoztat majd, éves kapacitása 630 ezer tonna klinker, valamint 750-850 ezer tonna cement lesz.

Az ehhez szükséges alapanyag vasúton érkezik majd a cég közeli bükkösdi kőbányájából Királyegyházára, a készterméket pedig vasúton és közúton szállítják ki. A Strabag a cement felét saját beruházásaihoz használná fel, a másik felét pedig Magyarországon és a környező országokban értékesítené.

A vállalat kezdetben 27 milliárd, késobb 30-33 milliárd forintos beruházással számolt, az idő múlásával azonban a költségek 50 milliárd forintra emelkedtek. A beruházás várhatóan 2010 nyarára fejeződik be.