Lapátra kerülhet a biztonsági őrök többsége

Miközben néhány éve még 30 százalékkal kevesebb vagyonőr volt a szükségesnél, a járványhelyzet következtében az aktív állomány mintegy 60 százaléka veszítheti el a munkáját - mondta Fialka György, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) elnöke a Világgazdaságnak.
Domokos László, 2020. március 27. péntek, 13:16
Fotó: Shutterstock - Képünk illusztráció.

Jelenleg mintegy 93 ezer embernek van érvényes vagyonőri igazolványa, közülük mintegy 60 ezren dolgoznak a szakmában. Ezt az állományt hozzávetőleg ötezer vállalkozás foglalkoztatja. Ezen belül 2800 vagyonvédelmi cég legalább tíz főnek ad munkát, további 2200 kisebb társaság pedig egy-két bejelentett dolgozóval működik - írta a napilap.

Csakhogy az őrző-védő társaságok tevékenysége mára gyakorlatilag megszűnt, miután a vendéglátóipari, a szállodai és a szórakoztatóipari egységek működését, valamint a rendezvények zömét felfüggesztették. Márpedig a vállalkozások fő profilja éppen ezek biztosítása volt. Csak a Gozsdu-udvar bezárásával száznál is több biztonsági őr vesztette el az állását, de a ferihegyi repülőtér forgalmának esése is nagyszámú elbocsátással járt.

Ráadásul a vagyonvédelemben dolgozók helyzete azért is különösen rossz, mert a szegmens átlagos bérszínvonala alacsony, vagyis feltehetően nincsenek nagyobb tartalékaik. A magánszférában nem ritka az ezer forint körüli bruttó órabér.

HOZZÁSZÓLÁSOK