A közellátásban stratégiai szerepet betöltő privát szolgáltatók és az állami ellátórendszer egymásra utaltságát egyértelművé tette a járvány, ami a remélhetőleg alkalmat teremthet egy hosszú távú, hatékony együttműködési modell kialakítására - mondta Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója.

Elmondta: a koronavírus-járvány miatt gyökeresen átalakított működésben a közfinanszírozott betegek abszolút előnyt élveztek - még azon az áron is, hogy az állami ellátás fenntartása jelentős erőforrásokat és árbevételt vont el az Affidea privát központjaitól, amelyekből szakorvosokat és szakdolgozókat is átcsoportosítottak a kórházi központokba.

A privát működésből adódó rugalmasság és hatékonyság egy krízishelyzetben jelentős helyzeti előny, amiből egyértelműen a páciensek profitálnak. Így sikerült a járványhelyzetben is végig biztosítani az onkológiai, illetve a sürgősségi és traumás ellátásokat - fűzte hozzá.

A vezérigazgató szerint a Covid-19 alatt az Affidea kórházi központjaiban alkalmazott magas szintű biztonsági protokoll alkalmazása a privát központok májusi újranyitása során jelent lépéselőny a cégnek, hiszen a közellátásban szerzett tapasztalatokat felhasználva a privát központok is rövid időn belül, biztonságosan tudnak majd pácienseket fogadni.

Bár az elmúlt évek felvásárlásai, és a privát szolgáltatáspaletta bővülése miatt az Affidea főként magán diagnosztikai és járóbeteg szolgáltatóként ismert, a vállalat jelenleg is mintegy 3,2 millió ember számára biztosít közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai ellátást, emellett az Országos Mentőszolgálat fővárosi sürgősségi és akut CT- és MR-ügyeleti ellátásában is jelentős részt vállal.