Koronavírus: több ezer esküvő került bajba

Az első hullám után már a második söpör el csaknem tízezer esküvőt - adta hírül a Ceremóniamester Szövetség.
Domokos László, 2020. szeptember 22. kedd, 10:04
Fotó: Pixabay

A szervezet kutatása szerint ugyanis mintegy tízezer pár halasztotta őszre az esküvőjét a tavaszi koronavírus-időszak kijárási korlátozása miatt. Ezeket az esküvőket is érinti a szeptember 18-án kihirdetett, szeptember 19-től hatályos 431/2020-as kormányrendelet, amely gyakorlatilag szembemegy a magyar esküvői hagyományokkal, és így ellehetetleníti az esküvőket - immár másodszor.

A helyzet kezelésére kidolgozott megoldási javaslatokat és a konkrét, a 23 órás zárást figyelembe vevő forgatókönyvet itt olvashatják el a most újra bajba került menyasszonyok és vőlegények - közölt a szövetség.

Ráadásul a Ceremóniamester Szövetség arra hívja fel a jogalkotó figyelmét, hogy a kormányrendelet jogharmonizációs hibákat rejt - amelyek például olyan helyzetet teremtenek, hogy ugyanazon az esküvőn egy az adott szállodában megszálló esküvői vendéget enged kiszolgálni, míg aki nem száll meg, azt nem.

A szervezet azt javasolja a kormánynak, hogy engedélyezze: 23 után is lehet tartózkodni az esküvőkön - ezzel feloldva a jogi paradoxont és segítve a több ezer, családdá válni vágyó fiatal pár esküvőjét.

A probléma alapja, hogy az ominózus kormányrendeletet nem kell alkalmazni a családi eseményekre, így azokon 23 után is lehet tartózkodni. Csakhogy a jogszabály egy másik pontja kimondja: egyetlen vendég sem tartózkodhat a vendéglátó üzletben 23 óra után. Ez azonban a vendéglátó üzletekre vonatkozik, a szálláshelyek éttermére, bárjára nem. A kereskedelemről szóló törvény és más jogszabályok szerint ugyanis a száláshelyen megszálló vendég nem tartozik a 431/2020-as kormányrendelet 23 órás szabálya alá - ugyanis a szálloda étterme a vendég számára nem vendéglátó üzlet, hanem a szálloda szálláshellyel együtt kínált egyéb szolgáltatása.

Így a hotelben/szálláshelyen nem megszálló vendégekre viszont vonatkozik az esti 11 órás korlátozás, mivel számukra az szálloda étterme vendéglátó üzlet, ahol csak mint utcáról betérő vendég veszik igénybe az étkezést. Miközben tehát a szállóvendéget este 11 után is ki lehet szolgálni, a külsőst nem.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.09.22 11:04

"szeptember 19-től hatályos 431/2020-as kormányrendelet, amely gyakorlatilag szembemegy a magyar esküvői hagyományokkal,"
----------
Nem azt kell mondani, hogy esküvő lesz, hanem futballmeccsként kell jelölni, úgy akár 20 000 fő is lehet egy helyen.
----------
2 cím egymás mellett az INDEX-en:
1., Dömötör Csaba: Fegyelmezettségre van szükség a koronavírus leküzdéséhez
2., Forgalomkorlátozások jönnek Budapest több kerületében a Szuperkupa-mérkőzés miatt
---------
Na ez sem a felelős magyar qrmány.
"Az UEFA a hivatalos Twitter-oldalán jelentette be, hogy nézők előtt rendezik meg a Puskás Arénában a Bayern München?Sevilla európai Szuperkupa-mérkőzést. Nagyjából 20 ezer szurkoló tekintheti meg a találkozót ? ez a stadion 67 ezer fős kapacitásának harminc százaléka."
http://www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/europai-szuperkupa-lehetnek-nezok-a-puskas-arenaban-hivatalos-2779939
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html