Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első két érintett járat a mai napon a Ryanair 15:30-kor Trevisóból, valamint 16:05-kor Bergamóból érkező járata volt, az utasok egyikénél sem mértek magasabb testhőmérsékletet - közölte a Budapest Airport.

A mai hatósági intézkedés elrendelését követően két órán belül biztosították az ellenőrzéshez szükséges erőforrásokat, hogy már az első érintett járat utasait is a hatósági utasításnak megfelelően szűrhessék - olvasható a Budapest Airport közleményében. Az Észak-Olaszországból érkező utasok szűrését is a kínai járatokhoz hasonló módon a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság irányítása mellett a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltató partnere végzi.

Az elmúlt héten a Budapest Airport beszerzett egy hőkamerát, valamint egy további kamerát napokon belül bérbe vesz. Ezen felül százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat és támogatni tudja a hatóságok munkáját.

A közlemény szerint a repülőtér üzemeltetőnek jelentős készlet áll rendelkezésére a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők stb.) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is.

Folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának (BFKH NFO) repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelés esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.

Így szűrtek eddig

A hatóságok döntése értelmében a repülőtéren január 31. óta végeznek egészségügyi vizsgálatot valamennyi Kínából közvetlen járattal érkező utason. Az intézkedések elrendelése óta 1388 utas és 180 fő személyzet esett át hőmérős szűrésen.

Korábban 3 légitársaság 5 kínai városból heti 13 járatot üzemeltetett Budapestre. A Shanghai Airlines és a Hainan Airlines valamennyi járatát felfüggesztette március végéig. Az Air China csökkentette Peking és Budapest között közlekedő járatit, március 4-től pedig már csak heti egy járatot üzemeltet az útvonalon.
Az utasok egészségügyi állapotának ellenőrzése, több országban már alkalmazott eljárásrendhez hasonlóan lázméréssel történik. A határértéket meghaladó testhőmérséklet esetén az egészségügyi szakszemélyzet további vizsgálatokat végez, és dönt a fertőzés gyanúját illetően. Gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe szállítják az érintett utast, a repülőtér Kényszerhelyzeti Készültség szolgálata pedig fertőtleníti a légijárművet és helyiségeket.