Olcsóbb lenne kifizetni a korrupciós pénzt, mint fenntartani az ellenőrző hatóságokat

Ha olyan az ügyészség, hogy bizonyos ügyekben szisztematikusan félrenéz, akkor nagyjából olyan, mintha nem is létezne. Ezért tulajdonképpen olcsóbban kijönne az ország, ha egyszerűen kifizetnénk egy nagy adag pénzt a korrupció mostani haszonhúzóinak, mert akkor nem kellene fenntartani ezeket a rosszul működő látszatintézményeket - mondta Tóth István János, a Korrupciókutató Központ igazgatója a G7-nek.
Domokos Erika, 2019. április 13. szombat, 17:46
Fotó: Napi.hu

Ha egy szereplő úgy dönt, hogy korrupt lesz, akkor a piaci nyereségen felül kap egy korrupciós járadékot, viszont a költsége is nő, hiszen megjelenik a lebukás kockázata. De Magyarország esete is mutatja, hogy önmagában nem elég nagy kockázat a lebukás, ennek ki kellene egészülnie valódi retorzióval. A fejlett világban nagyon ritkán, kevés esetben fordul csak elő, hogy az ellenőrző hatóságok olyan szétesett állapotban legyen, mint Magyarországon - mondta Tóth István János közgazdász-szociológus, a Korrupciókutató Központ (CRCB) igazgatója, az MTA tudományos főmunkatársa a G7 podcast vendégeként.

Ugyanakkor az értelmetlen projektek, a fehér elefántok - mint a sárazsadányi kalandpark vagy a tyukodi kilátók - nem számítanak feltétlenül korrupciónak, csak akkor, ha a dolgot szervezett összejátszás előzi meg - tette hozzá a kutató.

Magyarországon még mindig nem jöttek rá az emberek, hogy ha engedik a korrupciót teret nyerni, akkor saját és a gyerekeik jövőjét ássák alá - véli Tóth. Pedig van remény, a balti országok és Szlovákia például néhány év alatt a fejlett országok szintjére vitték le a korrupciót. De Magyarországon is van jó példa, az autópálya-matricás rendszer például szinte nullára csökkenti a korrupció esélyét s szakértő szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.04.14 09:35

Teljesen igaza van. Tintanyalókat kirúgni, le a bürokráciával, átlátható digitális államot bevezetni, államapparátust, adókat drasztikusan csökkenteni. Lsd. Szingapúr, Észtország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.04.13 18:13

Panamagyarország.
Magyar külgazdasági és konzuli képviselet nyílik Panamában
Az ország a Panama-csatorna révén közlekedési, kereskedelmi, biztonsági és stratégiai szempontból egyaránt megkerülhetetlen. Éppen ezért fontos, hogy Magyarország, a déli nyitás stratégiája keretében, kiépítse megfelelő pozícióit
https://24.hu/kulfold/2019/04/10/magyar-kulgazdasagi-es-konzuli-kepviselet-nyilik-panamaban/
---------------
Helyben vagyunk, összenő ami összetartozik. :DD
Panama-csatorna miatt úszott el a sok lé, onnan származik a panamázás, de azok csak kisinasok voltak a fidesz-kdnp qrmányhoz képest.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html