Az autósoknak egy hónapjuk van a döntésre, az érvényes szerződés felbontásáról december 1-ig kell írásban értesíteni a meglevő biztosítót (faxot nem kötelesek elfogadni - hangsúlyozta az MTV híradója). Aki nem vagy helytelenül bontja fel a biztosítását, annak a szerződése érvényben marad, esetleges új szerződése érvénytelen lesz - figyelmeztet az origo. Ez esetben, ha régi szerződésének díját nem fizeti be, az megszűnik, az év hátralevő részére viszont a régi biztosítójával kell új szerződést kötnie, elveszíti meglevő bonus fokozatát és az új szerződés legfeljebb A0 fokozatú lehet.

Sikeres váltás esetén a régi biztosítótól bonus-malus igazolást kell kérni, mert az új biztosító ez alapján tudja érvényesíteni a megszerzett kedvezményeket. Enélkül szerződéskötéskor A0 besorolást kap az ügyfél, s ha 90 napon belül se juttatja el az igazolást, akkor az új biztosító visszamenőleges hatállyal a legrosszabb, M4 fokozatba sorolja.

Az internetes biztosításközvetítő cégek szerint várhatóan félmillióan váltanak biztosítót. A Netrisk Kft. vezetője a napokban úgy nyilatkozott a NAPI Gazdaságnak: félő, hogy az elszaporodó egyéni alkuk közepette egyre kevésbé lesz átlátható a verseny.

A NAPI Online autós aloldalán a hónap első munkanapjától, azaz november 2-tól érhető el a Netrisk Kft. szolgáltatása. Ennek révén olvasóink online tájékozódhatnak a biztosítók jövő évi kgfb- és casco-díjairól, megfelelő ajánlat esetén pedig azonnal szerződést is köthetnek a kiválasztott szolgáltatóval, szintén az interneten keresztül.