Közbeszerzés nélkül költhetnek az MNB-alapítványok

Rövid időn belül megkezdődhet a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonában álló Buda Palota felújítása, miután arra a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) szerint nem kell közbeszerzést kiírni - közölte az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. az MTI-vel.
MTI, 2016. október 12. szerda, 08:51
Fotó: Napi.hu

A vizsgálatot önként kérte a KD-től a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonában álló Buda Palota Kft. - írták az alapítványok. A döntőbizottság a közlemény szerint megállapította, hogy a cég tevékenységét piaci alapon végzi, nyereség realizálása érdekében. Kizárólag saját tulajdonú ingatlant ad bérbe, nem közérdekű tevékenységet lát el, így nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá. A társaság a hatóság döntését tudomásul veszi.

Ezzel rövid időn belül megkezdődhet a Széll Kálmán téren található műemlék épület felújítása, amely az utóbbi évtizedekben folyamatosan állagromláson ment keresztül, rontotta a városképet. Az épület modern irodaházként fog újra nyitni várhatóan 2018-ban - áll a közleményben.

A cég korábbi tájékoztatása szerint a Buda Palota az 1920-as években épült a Magyar Posta irodaházaként. A 18 500 négyzetméter alapterületű ingatlan műemléki védettséget élvez. Az alapítványok célja az épület felújítása és bérbe adása. Az ingatlan építési engedéllyel rendelkezik, amelyet az eladó Wing Zrt. készített elő és kapott meg.

Az ingatlanért - felújításra előkészítve - 22,3 millió eurót (hétmilliárd forintot) fizettek az alapítványok. A palotát további 7,7 milliárdért alakítják irodaházzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK