Közbeszerzés nélkül szerződött az állami cég

Az állam tulajdonában lévő Kiving Ingatlangazdálkodó és Beruházásszervező Kft.-t egymillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD), mivel közbeszerzés mellőzésével végeztetett régészeti feltárást a Budai Várban.
Németh Géza, 2016. május 23. hétfő, 15:19
Fotó: Napi.hu

A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent határozatba foglalt bírság kirívóan magas a KD gyakorlatában, az eljárást pedig az Állami Számvevőszék kezdeményezte.

A Kiving Kft. még 2014 őszén kötött szerződést a  Budapesti Történeti Múzeummal, a Budai Várban - mint kiemelt beruházás helyszínén - történő régészet szolgáltatásra. Akkor a nettó ellenértéket 90 millió forintban határozták meg. A szerződést 2015-ben négy alkalommal módosították, így a teljes kifizetés nettó 186 millió forint lett. Közbeszerzést nem írt ki a munkára a Kiving, ezt a tényt az Állami Számvevőszék a helyszíni ellenőrzésekor észlelte és indította el a KD előtti eljárást.

A KD megállapította, hogy már az eredeti szerződésbe foglalt összeg is magasabb volt a közbeszerzési értékhatárnál. A határozat kitér arra is, hogy a törvény szerint régészeti feltárás csak feltárási engedély alapján végezhető. Ilyen jogosultsággal a Budapesti Történeti Múzeum is rendelkezik, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell közbeszerzést lefolytatni. Ilyenkor a tárgyalásos eljárásra a feltárási jogosultsággal rendelkezők közül kell meghívni kellő számú szervezetet. Ezt a Kiving elmulasztotta.

A KD álláspontja szerint a beszerző súlyos jogsértést valósított meg azzal, hogy nem folytatott le közbeszerzési eljárást, holott annak minden törvényi feltétele fennállt és e nélkül kötötte meg a vizsgált szerződést. A magasabb összegű bírság kiszabását az is indokolja, hogy a jogsértés már nem reparálható, ugyanis a szerződést a felek teljesítették. Ráadásul a Kiving a törvényben előírt kötelezettségét sem teljesítette, mivel a rendelkezésére álló iratokat - a jogorvoslati eljárásban - nem küldte meg a KD-nek, annak felszólítása ellenére sem.

A Céginfó.hu adatai szerint a Kiving Kft. alapítási éve 2001. A jegyzett tőkéje 200 millió forint, a tulajdonosai pedig a  Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., és a Magyar Állam.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.05.23 15:25

Nagyon jó neve van: Kiving - a NER-esek lezsersége, remélem, mindenkinek tetszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html